Začala vyjednávání o rozpočtu. Resort zemědělství si polepší, peníze navíc by měla dostat i kultura

390 miliard korun - to je plánovaný schodek státního rozpočtu na příští rok. Na začátku června o tom rozhodla vláda. Bude to druhý největší schodek v historii Česka, hned po tom letošním ve výši 500 miliard korun. Série jednání o tom, kolik peněz si rozdělí jednotlivé resorty v roce 2022, začalo ve středu. S ministryní financí za ANO Alenou Schillerovou jednali šéfové resortu zemědělství a kultury.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzpomínková akce k výročí Pražského povstání 5. května před budovou Českého rozhlasu. Ministryně financí Alena Schillerová.

Vzpomínková akce k výročí Pražského povstání 5. května před budovou Českého rozhlasu. Ministryně financí Alena Schillerová. | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Resort zemědělství by mohl v roce 2022 hospodařit s 58,5 miliardy korun. S takovou částkou ministr Miroslav Toman (ČSSD) za šéfkou státní kasy přišel a na takové se taky nakonec dohodli.

Oba po jednání řekli, že je to k oboustranné spokojenosti a jednání shodně označili za konstruktivní.

Ministerstvo zemědělství dostalo termín schůzky s Bruselem. Chce se bránit proti auditu ke střetu zájmů

Číst článek

V příštím roce by si tak mělo ministerstvo zemědělství polepšit o 3,1 miliardy korun oproti letošnímu roku. Předmětem středeční schůzky byl ale ještě rozpočet na letošní rok. A tam se zemědělství přidávalo ve třech oblastech.

„Dohodli jsme se na odškodnění pro zemědělce a zpracovatele ve výši jedné miliardy korun v rámci letošního roku, to je to odškodnění za tornádo. Druhá věc - ministerstvo financí uvolní ještě v rámci letošního roku dvě miliardy korun na obnovu lesů, na likvidaci kůrovce,“ popsal Toman, kam přídavky směřují.

Se Schillerovou se taky domluvili na dalších 400 milionech v letošním rozpočtu, které mají jít na podporu programu rozvoje venkova.

Navýšení i v kultuře

Ministerstvo kultury má podle plánu příští rok dostat 14,3 miliardy korun, tedy zhruba o 1,5 miliardy korun méně. S tím ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD) nebyl spokojený a za Schillerovou přicházel připravený na vyjednávání o navýšení.

Tempo zadlužování státního rozpočtu roste, varují kontroloři. Stát by podle nich mohl 20 miliard ušetřit

Číst článek

A to se mu povedlo. Odešel s miliardou a 600 miliony korun navíc. Ze státního rozpočtu půjde 500 milionů, konkrétně na živé umění a příspěvkové organizace.

Zbytek jsou evropské peníze. Skoro půl miliardy by totiž v příštím roce měly získat kreativní průmysly z Národního plánu obnovy. Přes 600 milionů korun by pak mělo ministerstvo dostat na obnovu kulturního dědictví.

Podle Schillerové navýšení rozpočtu ministerstva kultury nebude mít vliv na plánovanou výši schodku. Tvrdí, že 390 miliard je pro ni nepřekročitelná hranice.

Eva Mikulka Šelepová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme