Výjimečný Rockefellerův smaragd byl vydražen za rekordních 5,5 milionu dolarů

V New Yorku v úterý padl světový rekord v ceně za jeden karát smaragdu. Stalo se tak při aukci prstenu s 18karátovým smaragdem, známým jako Rockefellerův smaragd, který byl vydražen za 5,5 milionu dolarů (přes 130 milionů korun).

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rockefellerův smaragd byl vydražen za rekordních 5,5 milionu dolarů.

Rockefellerův smaragd byl vydražen za rekordních 5,5 milionu dolarů. | Zdroj: ČTK

Rockefellerův smaragd je výjimečný díky kombinaci dokonalého brusu, sytě zelené barvy, velikosti a čistoty. Podle expertů na drahé kameny pochází z naleziště v Kolumbii, která dodává na světové trhy ty nejhodnotnější smaragdy.

"U smaragdů je běžné, že většina obsahuje různé inkluze, dutinky a praskliny. Proto se těmto kamenům také někdy říká zelený led. Velkých čistých smaragdů je opravdu velmi málo," uvedl odborník na drahé kameny a ředitel výroby českého klenotnictví ALO diamonds Ivo Weber.

Dar pro manželku

Vzácný smaragd koupil v roce 1930 John D. Rockefeller Junior jako součást brože pro svoji manželku. Po její smrti byly kameny z brože rozděleny mezi jejich děti. V úterý vydražený 18karátový smaragd dostal David Rockefeller, který ho nechal zasadit do platinového prstenu osazeného menšími diamanty.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme