Výjimka z EET pro živnostníky s příjmem do 250 tisíc? Strašná metoda práce Babiše, zhodnotil návrh Sobotka

Hnutí ANO příští týden navrhne výjimku z elektronické evidence tržeb (EET). Nepodléhali by jí živnostníci, kteří mají paušální daň a roční příjmy do 250 tisíc korun, a také e-shopy. ANO pozměňovací návrh k zákonu o evidenci tržeb dnes představilo koaliční radě. Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) návrh ministra financí Andreje Babiše (ANO) znepokojil a zkritizoval načasování návrhu týden před spuštěním EET. Změny chce Sobotka posoudit, protože by mohly zapříčinit nerovnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Do EET by se tak promítlo avizované rozšíření takzvané paušální daně, které by mělo platit od příštího roku a už ho doporučil schválit sněmovní rozpočtový výbor.

„Vzhledem k tomu, že institut paušální daně spočívá v možnosti podnikatele dohodnout se dopředu s finančním úřadem na výši zaplacené daně z příjmů, vzniká tím prostor pro vynětí některých skupin z povinnosti evidovat tržby,“ uvedlo ANO v tiskové zprávě.

Sobotka chce návrh analyzovat, protože možnost paušálu podle něj může založit nerovnost a rozmíšky mezi podnikateli. Uvedl, že ho rozčílilo, že ANO s návrhem přišlo na poslední chvíli a neočekávaně až na konci koaličního jednání. Premiér by od ministerstva financí očekával větší rozvahu, řekl novinářům a Babiše poté zkritizova na twitteru. Spuštění systému ovšem dál podporuje.

Šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš v České televizi potvrdil, že konfliktní situace při projednávání návrhu na změny v elektronické evidenci tržeb nastala. „Pan premiér zrazu se rozčílil a postavil se a řekl, že nemusíme pokračovat. Tak já jsem se sbalil a odešel,“ popsal. Doufá v uklidnění emocí kolem návrhu ANO.

Podle místopředsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky jde návrh na možnost pro malé živnostníky vyhnout se EET správným směrem a dochází na dřívější připomínky jeho strany. Na detailní rozbor návrhu ANO chtějí lidovci několik dnů.

Spuštění EET už 1. prosince

Babiš podle premiéra změny vysvětluje například tím, že na internetu se objevují informace o případných demonstracích. Sobotka uvedl, že z Babišovy strany cítí jistou paniku. EET má být v první fázi spuštěna 1. prosince pro hotely a restaurace. Firmy z dalších oborů se budou zapojovat v následujících měsících. Malí živnostníci, kteří se do navrhovaného limitu ročních příjmů vejdou, by museli do účinnosti změn tržby evidovat.

Paušální daň podle ministerstva financí dosud využívalo méně než 40 subjektů, po změnách zákona resort očekává mnohonásobně vyšší zájem. Malým podnikatelům takto ubude administrativy, ušetří čas a náklady a budou mít možnost lépe plánovat finanční toky, uvedl generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

Vláda si od zavedení EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice nové opatření ostře kritizuje a tvrdí, že EET zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

Opoziční TOP 09 proto v dubnu předložila novelu zákona o EET, která by evidenci tržeb omezila tak, že by jí nepodléhali podnikatelé s ročními příjmy do jednoho milionu korun. Povinnost evidovat tržby by se tak týkala jen plátců daně z přidané hodnoty.

Babiš: Transakce e-shopů jsou dohledatelné na webu

ANO také na koaliční radu přišlo s návrhem týkajícím se e-shopů. Změna by spočívala v tom, že evidenci tržeb by ve webových obchodech nepodléhaly platby kartou prostřednictvím internetu.

„Je tam strašně moc komplikovaných plateb. Pokud tam nedochází k přímému kontaktu zákazníka s prodejcem, tak se přikláním k tomu názoru, že bychom to měli z evidence vyndat,“ řekl Českému rozhlasu Babiš. Sobotka na tento návrh pohlíží smířlivěji.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme