Výkonnost české ekonomiky rekordně klesla

Tuzemská ekonomika se ve druhém čtvrtletí meziročně propadla o 4,9 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu statistického úřadu. To je největší propad výkonu hospodářství v novodobé historii České republiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

informační panel indexu PX v hale Burzovního paláce

informační panel indexu PX v hale Burzovního paláce | Foto: Marián Vojtek

Čísla za první dvě čtvrtletí tak potvrdila předpovědi analytiků, kteří očekávali, že první půl rok bude pro domácí ekonomiku kvůli globální hospodářské krizi kritický.

"Ve druhém čtvrtletí stále ještě docházelo k výraznému poklesu ekonomiky a velmi slabým známkám dosedání na dno. Zhruba v polovině roku už se ekonomika stabilizuje a v druhé polovině roku možná uvidíme určitý růst," říká ekonom Raiffeisenbank Michal Brožek.

Podle bývalého ministra financí a současného partnera ve společnosti Fortius Global Investment Ivana Pilipa současný výsledek potvrzuje trend, který se dal očekávat z jiných čísel minulého čtvrtletí.

"Jde spíš o to, jestli už bylo dosaženo dna nebo bude pád pokračovat. Důvod k optimismu dávají výsledky z Německa, kde ten vývoj ukazuje na otočení trendu. V USA už přední ekonomové dokonce považují krizi za téměř skončenou. V Česku má tento trend zpoždění."

I proto si Pilip myslí, že i ve třetím čtvrtletí zaznamená tuzemská ekonomika propad. "Do konce roku bude atmosféra špatná, ale současně si myslím, že se tuzemská ekonomika začíná dostávat z nejhoršího a že tím největším propadem mohlo být právě to druhé čtvrtletí."

Krize podle Pilipa především ukázala, že veřejné finance jsou v takovém stavu, kdy takovýto náraz může znamenat obrovský nárůst deficitu, který se bude jen velmi obtížně snižovat. "Změny měly nastat v době, které byly příznivější a bohužel se na nich udělalo jen velice málo," řekl Pilip v Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s bývalým ministrem financí Ivanem Pilipem na Rádiu Česko

Přečtěte si také:
Ekonomové očekávají zmírnění propadu české ekonomiky
Ministerstvo financí: Česká ekonomika letos klesne o 4,3 procenta
Evropská unie musí začít šetřit, tvrdí Švédové i šéf eurozóny
Sociální dopady přesáhnou trvání samotné hospodářské recese
Počet lidí bez práce je v Evropě nejvyšší za poslední roky
Evropská unie má začít v příštím roce šetřit
Hospodářská krize opět udeřila, státům platícím eurem hrozí deflace
Česko i celá Evropská unie letos zaznamenají hluboký hospodářský pokles
EU má podle Česka přestat nadměrně utrácet od roku 2010
EK předpovídá unijní ekonomice na letošek propad o téměř dvě procenta

Igor Maňour, Roman Chlupatý, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme