Výkonnost české ekonomiky roste

O 3,8 procenta se v prvních třech měsících roku zvedla výkonnost naší ekonomiky. Předběžné údaje o vývoji hrubého domácího produktu dnes zveřejnil statistický úřad. Ekonomové odhadovali hospodářský růst v prvním kvartálu v rozmezí od 2,7 do 4,2 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsedkyně statistického úřadu Marie Bohatá předpokládala, že HDP by měl růst tempem vyšším než čtyři procenta.

Růst táhne především zpracovatelský průmysl a překvapivě i spotřeba domácností. Podle analytika Jana Vejmělka z Komerční banky jsou výhledy dobré. Oproti předcházejícímu čtvrtlelí došlo k určitému posunu ve struktuře HDP. V souladu s očekáváním byl růst tažen především investicemi. Poněkud překvapivě se však do výsledného čísla promítla poměrně silně spotřebitelská poptávka. České domácnosti zřejmě již začínají těžit z lepší hospodářské situaci, která se ve spojení s nižší nezaměstnaností a růstem reálných mezd promítá do spotřebitelského optimismu.

Dobré vyhlídky české ekonomiky mohou ohrozit horší hospodářské výsledky zemí Evropské unie. Právě tam totiž směřuje 70 procent českého exportu. Podle Ivo Nejdla z Raifeissenbank má česká ekonomika v tomto ohledu omezené možnosti manévrování. Měli bychom si dávat pozor na kurs koruny, aby nebyla česká měna moc silná. Protože kdyby byla moc silná, domácí exportéři a především potom průmysloví výrobci by toto ochlazení velmi pocítili. ČNB by měla sledovat vývoj v západní Evropě a ve chvíli, kdy se očekává výrazný příliv dlouhodobého zahraničního kapitálu, by měla důkladně zvažovat zvyšování úrokových sazeb.

Markéta Kaclová, Radek Mokrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme