Výkonnost české ekonomiky stále roste

Hospodářtví stále táhnou vzhůru především investice a zahraniční obchod. Ten v prvním čtvrtletí skončil rekordním přebytkem téměř 23 miliardy korun. Ve zpracovatelském průmyslu vzrostla přidaná hodnota o 1,3 procenta. Podle některých komentářů se tak projevuje pozitivní vliv našeho vstupu do Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělníci svařují ocelové rámy

Dělníci svařují ocelové rámy | Foto: Jan Rosenauer

Zároveň se ukazuje, že nás hospodářský růst nestrhl k nemístnému utrácení. Příkladem může být podle proděkanky fakulty informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické Stanislavy Hronové spotřeba domácností. "Ta vzrostla meziročně jen o 1,3 % a spotřeba vládních institucí dokonce poklesla. A to je tendence v případě domácností i státu, která se udržuje už pět čtvrtletí."

Naše hospodářství roste přibližně o 2 procenta rychleji než polské a maďarské a dokonce téměř o 3 procenta rychleji než ve starých zemích Evropské unie. Lepšího čísla ovšem dosáhla Slovenská republika - 5,1 procenta.

Jak připomíná naše Bratislavská zpravodajka Renata Havranová, Slovensko zrychluje z nižší základny: "Ministr financí Mikloš přiznal, že hospodářský vývoj je o něco horší než v České republice, ale připomněl, že už loni dosáhlo Slovensko 76 % české úrovně. Podle něho je nutné uvědomit si výchozí pozici, která byla pro Česko příznivější."

Hrubý domácí produkt České republiky by si podle ekonomů mohl podržet čtyřprocentní tempo růstu po celý tento rok.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme