Výkupní cena mléka dál klesá, největší problém mají malí chovatelé

O více než 17 procent se jen za loňský rok propadly výkupní ceny mléka. Mléka vykoupeného od českých zemědělců ale loni přibylo. Poklesla naopak produkce masa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mléko a syrovátka. Pomůže Novému Městu nad Metují?

Mléko a syrovátka. Pomůže Novému Městu nad Metují? | Foto: Fotobanka Pixabay

Ceny mléka se propadají už dlouho. Jedním z důvodů je konec mléčných kvót, které přes 30 let regulovaly množství vyrobeného mléka v evropských zemích.

Dalším důvodem je ruské embargo, kvůli němuž se začaly v Evropě hromadit zásoby mléčných výrobků.

„A potom je tady ještě třetí záležitost, a to je otázka exportu sušeného mléka do východních zemí, hlavně tedy Číny, který se zpomalil. Až bych řekl, že se zastavil,“ dodává Zdeněk Houška, místopředseda Mlékařského a hospodářského družstva Jih.

Výkupní cena mléka se tak v průměru propadla na necelých osm korun za litr. Největší problémy mají malí chovatelé, kteří se často musejí zbavovat části chovů. Místo na prodej mléka se proto začínají orientovat na prodej masa. V Česku ovšem loni klesla i produkce masa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výkupní cena mléka dál klesá, největší problém mají malí chovatelé

Vůbec nejvíc se propadla výroba vepřového, a to o 3,5 procenta na necelých 228 tisíc tun. Přitom jenom vepřové tvoří víc než polovinu celkové výroby v Česku.

Tuzemští chovatelé dobytka se potýkají zejména s přebytkem na trhu, který přineslo ruské embargo na dovoz potravin. Problémem je levná zahraniční konkurence. Například jen z Německa se každý rok doveze až 130 tisíc tun vepřového, tedy téměř stejný objem, co Česko vyveze.

„Takže se bohužel stává, že my vyvážíme živé maso, vyvezeme ho třeba do Rakouska nebo Německa, tam se porazí, zpracuje a vrátí se nám zpátky buď ve formě už naporcovaného masa, nebo ve formě zpracovaných masných výrobků,“ upozorňuje předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Ministerstvo zemědělství loni zvýšilo podporu na ozdravování chovů. V takzvaném nákazovém fondu bylo přes jednu miliardu korun, z toho 720 milionů mohli využít právě chovatelé prasat.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme