Výkupní cena mléka klesá, čeští farmáři prodělávají

Výkupní cena mléka už půl roku klesá - na vině je nadbytek mléka na světových trzích. Farmáři aktuálně prodávají mléko zpracovatelům pod výrobními náklady a obávají se, co bude dál. V příštím roce má Evropská unie zrušit národní kvóty na produkci mléka a to by mohl být ještě větší problém.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kravín v Bohuslavicích na Náchodsku

Kravín v Bohuslavicích na Náchodsku | Foto: Jiří Fremuth | Zdroj: Český rozhlas

„Počátkem roku jsme byli s cenou spokojeni. Mléko jsme prodávali za 9,60 koruny, ale v současné době nám mlékárna cenu dvakrát razantně snížila vždy o 30 haléřů na 9 korun,“ říká Josef Lukášek, šéf zemědělské společnosti Zepo Bohuslavice na Náchodsku.

V chovu má 550 krav, které ročně nadojí 3,5 milionu litrů mléka. Každé snížení výkupní ceny o 10 haléřů na litr pak znamená pro firmu ztrátu 350 tisíc korun. „Mléko vyrábíme za 9,20 koruny,“ upřesňuje zemědělec.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výkupních cenách mléka a konkurenceschopnosti českých zemědělců natáčel redaktor Jiří Fremuth

Podle agrárního analytika Petra Havla klesají ceny surového mléka celosvětově. Na vině jsou i ruské sankce:

„Dneska jsme jen svědky dopadu procesu na evropský a český trh. Další odraz bude v cenách mlékárenských produktů, které když už nebudou zlevňovat, tak minimálně nebudou zdražovat.“

Do Opočna prodává mléko i ekofarmář Ondřej Podstavek z Borohrádku. Také jeho trápí nízké výkupní ceny. Více se ale obává chystaného zrušení národních mléčných kvót v Evropské unii.

„Němci a Západ nás tady s mlékem zahltí, protože jim nebudeme konkurenceschopní. Abychom vyráběli za nižší cenu mléka než Němci nebo Poláci, kteří jsou lépe dotovaní,“ vysvětluje Podstavek.

Stát slibuje vyšší podporu

V tom vidí možný problém i Petr Havel. Podle něj ale může stát dotovat investice do nových technologií a tím snížit náklady českých farmářů: „Stát se musí snažit zvyšovat konkurenceschopnost a efektivitu produkce vlastních zemědělců, ale samotná produkce je pak na nich.“

Podle ministerstva zemědělství se ale čeští mlékaři dočkají v příštím roce vyšší podpory.

„Na takzvané citlivé sektory půjde 3,5 miliardy korun. Z této podpory je pro dojnice vyčleněna částka 1,4 miliardy korun. Oproti předchozímu roku je to navýšení,“ slibuje za ministerstvo Hynek Jordán.

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme