Výkupní ceny mléka se mírně zvýšily. Producenti žádají víc

Mlékárny začaly zemědělcům platit víc za odkoupené mléko, a to v řádu desetihaléřů. Farmáři loňský rok prodělávali, protože ceny byly nižší než jejich náklady. To podle nich trvá a potřebovali by ceny ještě víc navýšit. S mlékárnami proto jednají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělci vylévali na protest mléko do polí

Zemědělci vylévali na protest mléko do polí | Foto: Tomáš Adamec

Například mezi odbytovým družstvem Jih a mlékárnou Madeta jsou jednání tvrdá a družstvo dokonce vypovědělo Madetě smlouvu na dodávky. Ředitel mlékárny Milan Teplý Radiožurnálu řekl, že výkupní ceny mohou znovu zvýšit až tehdy, když obchody navýší ceny výrobků. Ty se k tomu podle Teplého zatím nestaví kladně.

"Mám signály k ceně měsíce prosince, že Madeta zvýšila cenu natolik výrazně, že se zásadně odlišuje i od ostatních konkurenčních podniků v České republice. Obchodní jednání se budou odvíjet od toho, kolik jsme ochotní slevit, protože konkurenční zboží bude na trhu levnější," poznamenal Teplý.

'Stále pod náklady'

Například odbytové družstvo Mlécoop, které zastupuje čtvrtinu domácích producentů podle Pavla Sáňky už mírné zvýšení cen domluvilo. Podle Sáňky je to ale stále pod náklady.

"My potřebujeme vyjednávat postupné navýšení ceny tak, aby v roce 2010 činila průměrná cena za celý rok u standardního mléka 8 až 8,50. Víme, že tyto mlékárna nemůžou navýšit skokově, protože ruku v ruce s tímto musí vyjednat cenu u obchodních řetězců," vysvětlil Sáňka.

Vyšší výkupní ceny přislíbila farmářům i mlékárna Olma Olomouc, druhý největší tuzemský výrobce mléčných výrobků. Letos postupně chtějí platit až 7,50 za litr. Víc jim zřejmě, podle ředitelky, neumožní trh.

Blanka Černá, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme