Výkupní ceny solární energie by mohly být nižší

Poslanci zřejmě zabrzdí boom solárních elektráren u nás. Dnes by totiž měli ve druhém čtení projednávat novelu zákona o obnovitelných zdrojích. Ta by měla umožnit snížit garantované výkupní ceny pro elektřinu ze slunečních elektráren, postavených po roce 2011, o více než zatím možných pět procent. Tím by měla finančně zrovnoprávnit ostatní obnovitelné zdroje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely

Solární panely | Foto: ČEZ

Podle společnosti Czech RE Agency, která se zabývá podporou obnovitelných zdrojů, vzrostlo ke konci roku 2009 množství fotovoltaických elektráren v České republice tak, že se jejich souhrnný výkon rozšířil o víc než 350 megawattů. Zatím je totiž možné díky vysoké státní podpoře prodat elektřinu ze slunce za mimořádně příznivé ceny, protože investiční náklady jsou mnohem nižší, než u jiných obnovitelných zdrojů.

"Prudce se zkracuje doba, za kterou se investice vrátí. Je to už v takové situaci, že žádosti investorů mnohonásobně převyšují kapacitu distribučních soustav," vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský důvody, proč chce stát boom slunečních elektráren regulovat.

Vysoké výkupní ceny solární energie zvyšují koncové ceny energie pro spotřebitele a diskrimunijí producenty energie z ostatních alternativních zdrojů, kterým stát platí míň. Vládní návrh má podporu obou největších parlamentních stran. Za ČSSD to potvrdil její místopředseda Milan Urban:

"Fotovoltaické články se staly velkým byznysem. Jde tedy o správný záměr, aby nebyla všechna pole zastavěna fotovoltaickými články a my ho budeme podporovat."

"Musíme učinit taková opatření, aby regulátor měl pravomoc tuto cenu upravit tak, aby byl zisk přiměřený. Podle mne se jedná asi o osm až deset procent ročně. To znamená, že musí klesnout s regulovanou cenou zhruba o třicet procent," vysvětluje poslanec ODS Oldřich Vojíř, jak by měla změna fungovat.

Souhlasí i ekologičtí aktivisté

"Budeme podporovat novelu zákona, kterou ministr průmyslu předložil do poslanecké sněmovny, protože zajistí stejné přínosy při nižších exhalacích a přitom má daleko nižší náklady," souhlasí s novelou programový ředitel hnutí Duha Vojtěch Kotecký a pokračuje:

"Ten návrh novely zákona o podpoře obnovitelných zdrojů je docela rozumný, protože zajistí, že budeme nadále vyrábět více a více elektřiny z obnovitelných zdrojů, včetně solární energie, a nebudeme za to platit zbytečně moc. Zákon je reakcí na fenomenální úspěch solární elektřiny. Náklady na výrobu solárních panelů klesly během roku asi o dvacet procent, prudce klesají již několik let a výkupní ceny je proto třeba přizpůsobit tomuto světovému trendu."

S návrhem novely naopak nesouhlasí Česká fotovoltaická průmyslová asociace. Předseda Asociace Jaromír Řehák kritizuje to, že v novele není přesně stanoveno, o kolik se může výkupní cena snížit, takže investoři nebudou moci spočítat návratnost vložených peněz a banky jim nebudou chtít půjčovat:

"Česká fotovoltaická průmyslová asociace navrhuje, aby ta změna nebyla větší, než patnáct procent meziročně. Což znamená, že ke změně může dojít o třicet procent ročně ve výkupních ceně. Ta by klesla na nějakých osm korun, čímž se dostaneme na stejnou úroveň, jako je v zahraničí. V případě změny zákona tak, jak je postavený, by to úplně zastavilo investice do fotovoltaických elektráren. Takový návrh totiž nedefinuje změnu výkupní ceny. Potřebujeme jasně znát omezující podmínku."

Podporu si zaslouží biomasa

Podle aktivistů z hnutí Greenpeace, kteří s novelou rovněž souhlasí, by ale ministři a poslanci měli pro podporu obnovitelných zdrojů energie dělat víc.

"Věc, která mě nyní trápí mnohem víc, je nedostatečná podpora energetické biomase. Je to zdroj, který má v České republice největší potenciál zatím je to ale bohužel taková popelka. Jestli poslanci chtějí skutečně v této věci udělat něco užitečného, měli by schválit zákon na podporu výroby z obnovitelných zdrojů tepla," říká konzultant tohoto ekologického hnutí Jan Rovenský.

Jitka Hanžlová, Věra Pfeifferová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme