Vymyšlený obchod za 4 miliardy dolarů je objasněn

Šokující propad indexu Dow Jones 6. května tohoto roku, způsobil jeden příkaz k prodeji. Vyplývá to z výsledků šetření americké Komise pro cenné papíry. Ty zároveň potvrdily dlouhotrvající podezření, že za obchodem, který během minut připravil Dow Jones o 700 bodů, bylo počítačem řízené obchodování, respektive chybný algoritmus, který diktuje obchody prováděné v mikrosekundách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza - Burzovní palác

Pražská burza - Burzovní palác | Foto: www.pse.cz

Tento chybný program vymyslel obchod za 4,1 miliardy dolarů, se kterým si ostatní počítače obchodující na burze nevěděly rady, což způsobilo chaos a lavinu výprodejů.

Podle šéfredaktora portálu investičníweb.cz Petr Novotného byly některé obchody toho dne zkoordinované:

„Nebyla to shoda náhod. Je možné, že komise dospěla k tomu, že to byl jeden obchodník a jedna objednávka. Spíše to ale vypadalo, že se domluvilo více obchodníků. Na komisi je, aby to prostudovala a vyhodnotila, jestli to byl úmysl.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Propad na burze.mp3

Počítačové obchodování tvoří většinu všech obchodů, které je na burzách vidět. Povyk, pobíhání a hádky makléřů, kteří domlouvají obchody, jsou spíše hrou a kulisou pro média. Většina obchodů probíhá elektronicky. Obchodníci zadávají objednávky od klientů, ty pak putují do obchodního systému, který je páruje - hledá kupce nebo prodejce.

Investování a obchodování bude do budoucna jiné. Lidský prvek z obchodování postupně vymizí. Takže případ z května letošního roce se může opakovat.

„Řada regulátorů se snaží nastavit pravidla hry tak, aby k tomu nedošlo. Ale vysokofrekvenční obchodování na burzách po světě dominuje, tak se to nedá vyloučit,“ říká Novotný.

Mluví se o tom, že každý obchod, který bude uskutečněn pomocí počítačů při vysokofrekvenčním obchodování, bude zdaněn. Obchodníci tedy nebudou mít tak velké zisky, které nepůjdou na úkor drobných investorů.

Investoři trh opustili

Počítače vytváří burzy a trhy efektivními, jsou jednodušší i pro drobného investora. Přesto mnoho z nich, 6. května, trh opustilo.

„Je pravda, že mnoho investorů bylo vyděšeno z toho, co se stalo a důvěra v investování byla z části ochromena. Investoři přestávají věřit regulátorům,“ říká Novotný.

Investoři místo nákupu jednotlivých akcií a jednotlivých podílových fondů přestávají sázet na jeden trh, pomocí indexových fondů.

„Vsadí si na celý trh, například že české nebo americké akcie půjdou nahoru. Tato cesta zlevní investování pro drobné investory,“ vysvětluje Novotný.

Pražská burza je plně elektronická, lidský prvek stále přetrvává. Jsou tu takzvaní tvůrci trhu, kteří zadávají objednávky a více trh pozorují. Příští rok chce pražská burza přejít na systém, který bude ještě více řízen počítačem.

„Pražská burza je ale malým terčem pro rychlý propad,“ dodává Novotný.

Roman Chlupatý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme