Výnosy nových španělských dluhopisů dramaticky vzrostly

Španělsko zůstává i po volbách nadále pod tlakem finančních trhů. Ministerstvu financí se sice podařilo prodat všechny krátkodobé dluhopisy, průměrný výnos tříměsíčních cenných papírů ale vzrostl na 5,11 procenta, což je dvakrát víc než před měsícem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční trhy s napětím čekají na kroky nové španělské vlády

Finanční trhy s napětím čekají na kroky nové španělské vlády | Zdroj: ČTK

Úterní aukce krátkodobých dluhopisů měla být prvním testem budoucího premiéra Mariana Rajoye. Ukázalo se ale, že ani jednoznačné vítězství jeho Strany lidové investorům nestačí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění ve Španělsku sleduje redaktor David Koubek

Výhodou nového kabinetu bude absolutní většina v parlamentu. Doposud je ale v úřadu socialistický premiér José Zapatero, proces předávání vlády je totiž ve Španělsku poměrně složitý a dlouhý.

Premiér Rajoy chce ohlásit konkrétní podobu reforem až na prvním zasedání kabinetu těsně před svátky, 23. prosince. Do té doby zřejmě nebude vůbec známo ani složení vlády. Finanční trhy jsou nervózní zejména z toho, že Strana lidová nepředstavila jasný program.

Ratingová agentura Fitch sice ponechala hodnocení Španělska na stejné úrovni, podobně jako Standard&Poors, vyzvala ale budoucího premiéra ambiciózním a radikálním strukturálním i rozpočtovým reformách.

Zatím se ví jen to, že součástí reforem mají být přísnější limity pro regionální rozpočty, které jsou narozdíl od státního rozpočtu nezávislé, nebo reforma trhu práce. Škrtat se naopak nebude v důchodech, neměly by se ani zvyšovat daně.

David Koubek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme