Výnosy z italských dluhopisů klesly. Situace v Evropě se možná lepší

Výnosy z desetiletých italských dluhopisů ve čtvrtek vpodvečer poprvé od 8. prosince poklesly pod hranici šesti procent. Jinými slovy, riziková prémie, za kterou trhy Římu půjčují peníze, klesá. A to i přesto, že velká část Itálie tento týden stávkovala a dala tak jasně najevo nesouhlas s úspornými opatřeními premiéra Maria Montiho.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koloseum

Koloseum | Foto: Jan Rosenauer

Někteří experti to vysvětlují tím, že se mnohé ukazatele, jako je například pojištění proti neschopnosti velkých evropských bank dostát svým závazkům lepší; respektive, že se nehorší. Proto se podle nich může blížit zlom. Svědčí o tom i Index CDS, tříměsíční euro swap, či spread EONIA-Euribor.

„Kdyby to bylo takto jednoduché, bylo by to vynikající. Moc bych si to přál, ale současně se domnívám, že po té sérii katastrofických a pesimistických očekávání a výroků v nedávném období se trhy snaží nalézt na každé zprávě něco optimistického,“ říká ekonom České spořitelny Petr Zahradník a pokračuje:

„Samozřejmě, že je dobré, že se tyto indikátory nezhoršují, na druhou stranu je Itálie stále zemí, která má stále 125procentní podíl veřejného dluhu na HDP, reálná ekonomika také není nic moc a na začátku roku zde byla přijata opatření restriktivního charakteru, která oslabila schopnost podnikatelského sektoru. Proto si nemyslím, že by letošním rokem vstoupily problémové země do nějakého obratu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu mluvil na Rádiu Česko ekonom České spořitelny Petr Zahradník

Někteří experti tvrdí, že je za poklesem výnosů doporučení legendárního investora George Sorose nakupovat dluhopisy Itálie. Jak řekl, Evropa Itálii prostě nenechá padnou.

Zpráva o poklesu výnosů z italských dluhopisů ovšem zanikla v bouřlivých diskuzích o odpisu části dluhů Řecka. Ty jsou teď v mnoha ohledech klíčové.

„V současné době se situace jeví tak, že dojde k dohodě. Nicméně pokud výsledkem dohody má být to, že Řecko v roce 2020, po systematickém a činorodém úsilí sníží svůj veřejný dluh na HDP na 120 procent, pořád to nebude vítězství, jak bych si ho já dokázal představit,“ dodává Zahradník.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme