Výplatu peněz z pojistky urychlí fotodokumentace

Škody po letošních povodních překročí miliardu korun. Shodují se na tom oslovené pojišťovny, kterým se ozývají desítky tisíc vytopených klientů. Živelná pohroma takového rozsahu může výplatu pojistek zbrzdit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svoboda nad Úpou - úklid po povodních

Svoboda nad Úpou - úklid po povodních | Foto: Jiří Fremuth | Zdroj: Český rozhlas

První předpoklad včasné výplaty pojistek je co nejrychleji škodu pojišťovně oznámit, a to buď telefonicky, osobně na pobočce nebo přes webový formulář.

Potom je potřeba zdokumentovat, co velká voda poškodila. Přispět k tomu mohou vaše fotografie. U větších škod od desítek tisíc nahoru si ale rozsah poškození stejně bude chtít prohlédnout likvidátor na místě.

„Důležité je si uvědomit, že prohlídky poškozeného majetku jsou možné až po opadnutí vody, to znamená tehdy, kdy je zřejmé, jaká škoda vůbec vznikla a jak vysoká ta škoda může být,“ říká Tomáš Marek z České pojišťovny.

Užitečné je ještě před návštěvou likvidátora pořídit soupis zničených věcí s odhadem jejich ceny.

„Co je nejdůležitější, je všechno řádně zdokumentovat, ideálně fotoaparátem, byť třeba jenom v mobilu nebo na videokameru. Zvlášť, pokud škody odstraňuji ještě před prohlídkou mobilním technikem,“ zdůrazňuje Tomáš Marek.

Od chvíle, kdy má pojišťovna všechny podklady, k uzavření škodní události, trvá výplat náhrad většinou v řádu několika dní.

Při povodních takového rozsahu, jakého jsme svědky nyní, ale pojišťovací ústavy nevylučují, že na své peníze můžete čekat i o něco déle.

Martin Drtina, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme