Vyprodaná O2 arena, stovky novinářů, ale i byznysmeni. Laver Cup je svátkem tenisu

Velké tenisové hvězdy jsou v Praze. V pátek začal první ročník nového tenisového turnaje Laver Cup, který nabídne souboj největších es světového tenisu. V O2 areně proti sobě nastoupí tým Evropy a tým světa. Akce potrvá celý víkend a kromě sportovního hlediska je Laver Cup mimořádně zajímavý i ekonomicky.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roger Federer a Tomáš Berdych si zahráli tenis na lodi pod Karlovým mostem

Roger Federer a Tomáš Berdych si zahráli tenis na lodi pod Karlovým mostem | Foto: Jaroslav Plašil

Do Prahy již přicestovaly největší hvězdy celého turnaje. Samotný zakladatel nového turnaje Roger Federer s prvním hráčem žebříčku ATP Rafaelem Nadalem. Kromě dvou nejlepších tenistů současnosti je v Praze i devětasedmdesátiletý Australan Rod Laver, jehož jméno turnaj nese.

Vstupenky na Laver Cup rozhodně nejsou levnou záležitostí. Podle oficiálního turnajového webu stojí třídenní permanentka na turnaj v první řadě 55 tisíc korun, nejhorší místa vyjdou na 4500 korun.

Na jednotlivé zápasy se dalo dostat od zhruba tisícikoruny. Když v únoru pořadatelé zahájili předprodej lístků, vyprodaly se za 4,5 hodiny. Další se do volného prodeje dostaly později, přesto je již téměř vše vyprodáno.

Na Laver Cup i bez lístků. Dobrovolníci viděli zákulisí turnaje jako jedni z prvních

Číst článek

Co se týče divácké účasti, ta by měla být na české poměry skutečně impozantní. Podle mluvčího O2 areny Radka Stavěla, uvidí zápasy Laver Cupu přímo v hale přibližně 80 tisíc diváků, a to během pěti herních bloků od pátku do neděle.

„Tento turnaj není unikátní jenom svým formátem, ale i z pohledu nás, jako hostitele, znamená další nové rekordy. Například v oblasti gastronomie O2 arena ještě nikdy neposkytla svůj VIP catering takovému počtu hostů. Na každý den je připraveno deset tisíc luxusních menu, což překonává i čísla z finálových bojů mistrovství světa v hokeji," řekl Radiožurnálu Stavěl.

O2 arena se tak podle něj načas promění v „největší luxusní restauraci v Česku“.

Zájem médií, byznysmenů i fanoušků tenisu

Zájem o turnaj je i z pohledu médií. Je akreditováno 400 především zahraničních novinářů. Hlavní vysílající australská televize tu má 150 lidí a další televizní štáby asi 80," doplnil Stavěl.

Samotní tenisté za účast v tomto turnaji nedostávají body do žebříčku ATP, nehrají ani za svoje státy, ale za zmíněné dva týmy. Jejich motivací tak jsou především peníze a prestiž, jak potvrzuje Marek Tesař, konzultant Českého olympijského výboru a majitel agentury Raul.

„Všichni hráči dostanou startovné, které není závislosti na jejich výkonu. Ale já jsem přesvědčen, že tou důležitější motivací je právě být u něčeho nového. A když nějakého tenistu někam pozve Roger Federer, kterému sekunduje Rafael Nadal nebo se setkají s panem Laverem, tak myslím, že to je taky rozhodně věc, kterou těžko tenisti odmítají."

Tenisový Laver Cup, malý kousek 'grandslamu' a velká šance pro Česko

Číst článek

Laver Cup by se měl konat vždy v září s výjimkou roku, v němž jsou letní olympijské hry. Už je jasné, že v roce 2018 bude ve Spojených státech.

Zápasy Laver Cupu by také měly být místem, kde se setkají byznysmeni a budou dojednávat obchody. Jak připomíná Marek Tesař, takový turnaj je nejen sportovní, ale také společenská akce.

„O2 arena už sama o sobě je místem, kde se setkávají obchodníci a mnohokrát jde více o byznys než o samotný sport. Myslím si, že tomu bude podobně i v tomto případě.“

V porovnání s výše zmíněným mistrovstvím světa v hokeji se sice Česká republika nemůže kvůli krátké době trvání turnaje těšit na takové příjmy, Český svaz ledního hokeje totiž na předloňském mistrovství v Praze a Ostravě za dva týdny jeho konání vydělal před zdaněním téměř půl miliardy korun, i tak bude Laver Cup z ekonomického hlediska v posledních letech o jednu z nejzásadnějších sportovních akcí na našem území.

Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme