Výroba aut v Česku trhá rekordy. Od začátku roku se meziročně zvýšila o víc než 12 procent

Výroba osobních aut v Česku byla za tři čtvrtletí letošního roku rekordní. Poprvé překročila hranici 900 tisíc aut. A výrazným tempem by měla produkce růst i v dalších měsících. Pokud se tak stane, bude z tohoto pohledu výjimečný celý rok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka. Ilustrační foto

Automobilka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Hlavním důvodem růstu zdejšího automobilového průmyslu je rostoucí poptávka. Některé evropské trhy se začaly probouzet. A nejenom domácnosti, ale i firmy měly větší výdaje za auta než loni touto dobou.

Spotřebitelská poptávka ale není jediným faktorem, který se příznivě projevil na zdejší produkci aut. Upozorňuje na to ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

„Je to výroba nových modelů ve Škodě Auto, v TPCA a samozřejmě je to dáno i situací na evropských trzích, které rostou. Škodovka se tam velice dobře uplatňuje,“ říká Šípek.

Automobilka Škoda Auto, která má na růstu největší podíl, do září zvýšila produkci meziročně o víc než 21 procent na zhruba 564 tisíc aut. Nošovická Hyundai vyrobila 233 tisíc vozů a produkce kolínské TPCA měla kvůli náběhu nových modelů pokles o zhruba 2,5 procenta. Ale u ní se může v příštích měsících vývoj obrátit.

Jestli bude současný vývoj ve všech třech zmiňovaných automobilkách pokračovat stejným tempem i ve zbývajících třech měsících roku, pak se trh dočká nové rekordní výroby za celý rok. Zatím k tomu mají podle odborníků nakročeno všechny společnosti.

Tuzemská automobilová výroba se naprosto zásadně podílí na celkovém průmyslu a HDP. Automobilový průmysl se na průmyslové produkci loni podílel zhruba 20 procenty. Podíl automobilového odvětví na celkovém HDP tak dosáhl až sedmi procent.

Výroba motorových vozidel v Česku (1990 - 2014) | Foto: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme