Výroba chladniček na Podbořansku končí, o práci přijde stovka lidí

Lidé v Podbořanech na Lounsku přijdou o další možnost výdělku. Po třinácti letech končí v blízkých Hlubanech výroba chladniček Candy, do konce července propustí továrna 99 lidí. Hlavním důvodem je nezájem o chladničky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Ústí nad Labem

Úřad práce v Ústí nad Labem | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Tamní továrna v době největšího odbytu ročně produkovala půl milionu chladniček, které se prodávaly na evropském trhu. Potom ale přišel obrat a výroba postupně klesala.

Loni vyrobila továrna už jen 60 tisíc chladniček. Firmu totiž z evropských trhů vytlačila levnější konkurence z Turecka nebo Koreje. Italští majitelé se proto rozhodli závod u Podbořan na Lounsku zavřít.

O práci tam přijde téměř stovka lidí. „U zaměstnavatele je zaměstnáno 99 osob a tyto osoby by měly v horizontu k 31. 5. až ke konci července ukončit pracovní poměry,“ potvrzuje ředitel lounského úřadu práce Vlastimil Pražák.

Šance propuštěných zaměstnanců získat práci je mizivá. Na Podbořansku je bez práce víc než tisíc lidí a nezaměstnanost tam dosahuje zhruba 10,5 procenta. Volných míst jsou podle Pražáka pouze čtyři desítky.

„Máme v evidenci nahlášených 43 volných pracovních míst. Na Podbořansku je 1170 uchazečů,“ upřesnil ředitel lounského úřadu práce.

Naději dává příchod korejského investora do zóny Triangle

Lidem tak nezbude nic jiného než dojíždět za prací do vzdálenějších míst. Naděje ale vzbuzuje očekávaný příchod velkého investora do žatecké průmyslové zóny Triangle. Korejská společnost Nexen má v nové továrně zaměstnat v první fázi až tisíc lidí.

Stavba výrobních prostor ale ještě nezačala. Evropská komise totiž stále posuzuje pobídky, které korejská firma dostala od státu a Ústeckého kraje.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme