Výroba aut klesla za deset měsíců na 937 033 vozidel. V říjnu ale byla produkce poprvé od února vyšší

Výroba osobních aut v Česku za deset měsíců klesla o 21,4 procenta na 937 033 vozidel. Je to o téměř tři procentní body nižší propad, než za tři čtvrtletí. V říjnu byla i přes příchod druhé vlny pandemie koronaviru produkce poprvé od února vyšší, když meziročně stoupla o 2,8 procenta na 128 754 aut. Oznámilo to v pátek Sdružení automobilového průmyslu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobní linka Škody Auto

Výrobní linka Škody Auto | Zdroj: Škoda Auto

Produkce ve Škodě Auto od ledna do konce října klesla o 17,8 procenta na 614 669 vozů, automobilka Hyundai vyrobila 190 089 aut, což je o 27,9 procenta meziročně méně a propad o 27 procent hlásí i kolínská TPCA s produkcí 132 275 vozů.

Automobilka BMW zvýšila zisk o téměř 10 procent. Pomohla poptávka z Číny

Číst článek

Podle zástupců sdružení je zřejmé, že i přes mohutný finiš se celkovou ztrátu v tomto roce již nepodaří dohnat a tento dramatický pokles bude mít výrazné negativní finanční dopady na firmy i českou ekonomiku.

„Automobilový průmysl na podzim přes všechny těžkosti táhne českou ekonomiku. Projevuje se to nejen u finálních výrobců, ale také v dodavatelském sektoru. Firmy se však často nacházejí ve velmi složité situaci, kdy jim hrozí odvolávky, a tedy další ekonomické ztráty. Důvodem je nedostatek pracovníků kvůli nařízeným karanténám, nutnosti péče o děti, či hygienickým opatřením v provozu,“ uvedl Zdeněk Petzl, výkonný ředitel Sdružení.

Také segment autobusové výroby zmírňuje ztrátu způsobenou jarními odstávkami. Do října se v tuzemsku vyrobilo 4037 autobusů, tedy o 6,3 procenta meziročně méně.

Elon Musk přichází do Německa učit, jak se vyrábějí auta. U Berlína staví Tesla obří továrnu

Číst článek

V samotném říjnu ale byla produkce o 5,7 procenta vyšší. Iveco vyrobilo 3652 vozidel (- 4,6 procenta), SOR Libchavy dodala na trh 365 autobusů (- 19,3 procenta) a firma KH Motor Centrum Opava celkem 20 autobusů, tedy o osm méně než loni.

Jediný výrobce motocyklů, týnecká Jawa, vyrobil letos 416 strojů. Ve srovnání s předchozím rokem tak zaznamenal pokles produkce o 59,3 procenta. V říjnu na trh dodal 37 motocyklů, což je o polovinu meziročně více.

„S obavou sledujeme postup druhé vlny pandemie napříč EU, která s sebou opět nese zásadní omezení ekonomického života. Apelujeme proto na vládu ČR, aby mimo jiné obnovila chod bezpečných provozů, jako jsou dealerství a ve stejném duchu působila na evropské úrovni i na ostatní státy,“ dodal prezident sdružení Bohdan Wojnar.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme