Výroba solárních panelů ve Valašském Meziříčí končí. O práci přijde přes 500 lidí

Drtivá většina z pěti set kmenových zaměstnanců společnosti Schott Solar ve Valašském Meziříčí šla dnes naposledy do práce. Největší výrobce solárních panelů v republice zavírá továrnu kvůli levné konkurenci z Asie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely

Solární panely | Foto: SXC/Johan Bolhuis

Zároveň v německém sídle firmy probíhají poslední vyjednávání odborářů o výši odstupného. Lidé se totiž obávají sociálních problémů v regionu s vysokou nezaměstnaností.

„Působí to na nás všeobecně špatně, lidé jsou v hodně špatné finanční situaci. Co se týče tohohle regionu, je to katastrofální věc, pokud firmu někdo nekoupí a provoz znovu nerozjede,“ říká Michal Holiš, který ve firmě pracuje sedm let.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci zaměstnanců firmy Schott Solar se zajímal redaktor Roman Verner

Že velká naděje na práci v regionu není, potvrzuje i další zaměstnanec, který ve firmě pracoval 4 roky: „Zkusím spíš Olomouc. Prostřednictvím internetu, dneska to ani jinak nejde. Rodina se s tím nějak musí vypořádat. Jsou tady lidé, kteří mají obrovské úvěry a hypotéky, pro ně to bude špatné,“ říká.

Po nové práci už se poohlíží také Kateřina Zemanová z nedalekého Zubří. Ve Schottu Solar byla pět let: „Získat práci v regionu je dost obtížné, protože na každou práci je několik lidí. Uvidíme, co udělají odbory, jestli ještě aspoň získáme větší peníze, abychom mohli jít dál.“

Žádné světlé vyhlídky nemá ani Václav Novosad. Jak říká, sehnat práci v oboru je takřka nemožné: „Práce v okolí není. Rozeslal jsem několik emailů, ale co mi odpověděly firmy, tak vždycky, že si mě dají do pořadníku. Zatím nemám nic a už to řeším měsíc.“

Ve firmě pracovalo 500 kmenových a 200 agenturních zaměstnanců. Firma ve Valašském Meziříčí je dceřinou společností německé firmy Schott Solar AG, která patří k předním světovým výrobcům v oblasti solární energie.

ak, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme