Výrobce Lady ohlásil další škrty, propustí 5000 lidí

Zaměstnanci ruské automobilky AvtoVaz vzhlížejí vstříc nejisté budoucnosti. Vedení firmy ohlásilo, že na pět tisíc lidí přijde během pár měsíců o práci. Největší ruský výrobce aut se potýká s vážnými problémy v důsledku propadu světové ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lada Niva

Lada Niva | Foto: auta.yauto.cz

Firma má dlouhodobé a hluboké potíže a stát jí musel od loňska několikrát finančně pomáhat. O propouštění se intenzivně mluvilo už brzy zjara.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lenka Kabrhelová o propuštění v automobilce AutoVaz

Vedení AvtoVazu tvrdí, že se snaží zachovat co nejvíce pracovních míst. Hájí se tím, že o zaměstnání přijde do poloviny prosince 5000 lidí z celkového počtu 110.000 pracovníků.

Přes tato ujištění se však mnozí obávají, že jde jen o předzvěst ještě rozsáhlejších škrtů, a to nejen v sídle AvtoVazu v sedmisettisícovém městě Toljati, které je na automobilce naprosto závislé.

Minulý pátek citovaly ruské agentury nejmenovaný vládní zdroj, podle něhož se výrobce známé Lady chystal propustit do prosince ne 5000, ale 36.000 lidí, což by byla celá třetina zaměstnanců.

V Toljati hrozí sociální nepokoje

Podle managementu pomůže propuštění pěti tisíc pracovníků automobilce překonat krizi, a mohla by se tak vrátit k plnému pracovnímu týdnu a tím pádem i k plným výplatám. Pracovní týden je od začátku září zkrácen pouze na 20 hodin.

Kritici ale poznamenávají, že musí přijít mnohem hlubší restrukturalizace. Současný AvtoVaz je podle nich nekonkurenceschopný, má vysoké ceny a podobně.

Právě o městě Toljati, kde Avtovaz sídlí, se před pár měsíci mluvilo jako o možném místě sociálních nepokojů. Vedení firmy tvrdí, že zabránit takovému scénáři má právě propouštění po vlnách a také to, o práci přijdou především takzvané bílé límečky, tedy administrativa, zachováno má být naopak co nejvíc dělnických míst.

Mnozí lidé ale poukazují, že už teď mají mizivé platy. Někteří dělníci dokonce dostávají méně peněz, než je životní minimum rozpočítané na Samarskou oblast, takže možnost sociálních nepokojů hrozí i do budoucna.

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme