Výrobce luxusních vozů Ferrari vstoupil na milánskou burzu

Italský výrobce luxusních vozů Ferrari vstoupil na milánskou burzu. Završil tak své vyčlenění ze skupiny Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Akcie společnosti se již loni začaly obchodovat na burze v New Yorku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milánská burza v barvách Ferrari

Milánská burza v barvách Ferrari | Zdroj: Reuters

Skupina FCA v říjnu v rámci primární emise na newyorské burze prodala zhruba desetiprocentní podíl ve Ferrari. Dalších 80 procent akcií Ferrari v neděli rozdělila mezi své akcionáře. Zbývajících deset procent Ferrari vlastní Piero Ferrari, syn zakladatele značky Enza Ferrariho.

Podle analytika společnosti Colosseum Františka Bostla není dnešní vstup Ferrari na milánskou burzu pro italského výrobce nejdůležitější událostí roku.

„Je to spíše takový marketing nebo záležitost image. Ferrari jako původně italská společnost s velkým zastoupením prodejů v Evropě získá hlavně prestiž a investorský zájem. Nicméně z investorského hlediska nehrál vstup na milánskou burzu žádnou roli,“ říká Bostl.

Důležitější než samotný vstup na milánskou burzu je podle něj to, že dneškem se společnost Ferrari osamostatnila od společnosti Fiat, která byla víc než 50 let majoritním vlastníkem společnosti. Hlavním obchodovacím polem pro společnost Ferrari i dál zůstává newyorská burza.

Akcie Ferrari se dnes začaly obchodovat za 43 eur za kus. Krátce po otevření ale jejich cena klesla na 41 eur a 50 centů a podle Agentury AP bylo obchodování s nimi na krátkou dobu přerušeno. Odpoledne cenné papíry italského výrobce ztrácely necelou desetinu a obchodovaly se o něco výš, než byla jejich startovací cena.

„U akcií Ferrari je problém, že firma na sebe vzala nemalou část dluhu Fiatu při vstupu na newyorskou burzu. Takže jak je Ferrari spojeno s hlubokým dluhem, tak bohužel v současné době i s vysokým oceněním oproti konkurenci. Oproti standardním automobilovým značkám na trhu se akcie Ferrari obchodují až na trojnásobku hodnoty,“ vysvětluje František Bostl.

Největším akcionářem Ferrari je s podílem 23,5 procenta rodina Agnelliů, která kontroluje skupinu FCA. Ta vznikla předloni spojením italské automobilky Fiat s americkým partnerem Chrysler. Cena akcií FCA se v důsledku oddělení divize Ferrari propadla o 33 procent.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme