Výrobci a dovozci přicházejí kvůli prohibici denně o 15 milionů korun

Výrobci a dovozci lihovin přicházejí kvůli prohibici denně až o 15 milionů korun. Spočítala to Unie výrobců a dovozců lihovin. O miliony korun denně připravuje zákaz i státní pokladnu. Zákaz prodeje, podávání a nabízení lihovin s obsahem alkoholu nad 20 procent platí v celém Česku od pátečního večera.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklenky s alkoholem

Sklenky s alkoholem | Foto: Jan Rosenauer

Náměstek ministra financí Ladislav Minčič odhadl, že státní pokladna kvůli tomu přichází o 25 milionů korun denně, za měsíc je to tedy tři čtvrtě miliardy. Odhad zahrnuje výpadek spotřebních daní i daně z přidané hodnoty. Loni se spotřební daň z lihu dostala skoro na sedm miliard korun.

Z litru čistého lihu připadne státu 285 korun. To znamená, že z ceny půllitrové láhve 40procentního alkoholu připadá na spotřební daň 57 korun. Na tuto částku se zvýšila v roce 2010. Připočte-li se DPH, vychází z toho, že polovinu z ceny tvrdého alkoholu inkasuje stát na daních.

Výrobci lihovin odhadují své ztráty na 15 milionů korun denně, uvedl prezident Unie výrobců a dovozců lihovin Petr Pavlík. Roční tržby bez spotřební daně jsou podle něj 5,5 miliardy korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomické dopady částečné prohibice v Česku analyzoval redaktor Jaroslav Skalický

Nařízení vlády podle Pavlíka přímo dopadá také na zhruba 1000 zaměstnanců likérek. Nepřímo zasahuje také zemědělce, cukrovarníky, skláře nebo dopravce.

České restaurace a bary podle odhadu společnosti Mag Consulting přicházejí za každý den prohibice až o 200 milionů korun. Odhad vychází z toho, že celkové tržby za alkohol se v pohostinství každý den pohybují mezi 300 a 350 miliony korun, část spotřeby ale konzumenti nahradili vínem a pivem.

Unie nyní proto navrhuje změny, které by měly zabránit pančování alkoholu. Za jeden z největších problémů považuje systém výjimek, především používání lihu pro průmyslovou výrobu. Podle výrobců by se třeba metanol měl zakázat ve výrobcích, které se mohou dostat až ke spotřebiteli, a zároveň by se mělo využívání metanolu přísně evidovat.

Problémem je i to, že malé likérky nemají prostředky na vlastní originální láhve, které by zamezily podvodům nebo je aspoň ztížily. Sdružení tak alespoň zavádí u svých členů používání zpětných ventilů u větších balení. Zabrání se tak opětovnému plnění těchto lahví a demižonů.

Nekvalitní lihoviny připravily zatím o život 20 lidí. Desítky otrávených skončily v nemocnici.

Petr Medek, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme