Výrobci lihovin požadují, aby stát konečně zpřísnil obchod s alkoholem

Trh s alkoholem se stále ještě nevzpamatoval z metanolové kauzy. V prvním čtvrtletí letošního roku se prodalo skoro o desetinu méně alkoholu než ve stejném období loni, odhaduje Unie výrobců a dovozců lihovin. Velcí výrobci alkoholu proto chtějí, aby stát konečně přijal opatření proti černému trhu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol (ilustrační foto)

Alkohol (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Víc než osm měsíců potom, co metanolová aféra vypukla, nebylo do dnešního dne implementováno žádné silné opatření, které by eliminovalo černý trh. To je ten, který přinesl kontaminovaný metylalkohol,“ říká prezident Unie výrobců a dovozců lihovin Petr Pavlík.

Kromě zpřísnění výroby a prodeje alkoholu by se měl stát také víc zaměřit na kontrolu, doplňuje viceprezident unie Tomáš Otta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O opatřeních ke zpřísnění trhu s alkoholem diskutovali Tomáš Otta, ředitel dovozce a distributora Global Spirit, a Tomáš Hajdušek, náměstek MPO

„Pokud chybí policisté v ulicích a není tam nikdo, kdo by měřil radarem rychlost a dával to do správního řízení, tak lidé zjistí, že vlastně ta kontrolní část státu nefunguje a zneužívají to.“

„Když si vezmete, jak velká kauza to byla, je 45 mrtvých a je pouze jeden podnět na odnětí podnikání. Přitom víme, že mnoho těch mrtvých se otrávilo v pohostinství. Já to do dneška nechápu.“

Ve sněmovně už leží dva návrhy - o povinném značení lihu a zavedení prodejních koncesí. Podle lihovarníků úřady zatím jen ztížily administrativu poctivým výrobcům a dovozcům, namísto toho, aby se důsledněji zaměřily na problémy s daňovými úniky a hlavně s černým trhem.

Unie například požaduje zakázat prodej alkoholu ve velkých baleních nebo označovat kolkem i láhve o objemu půl decilitru.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hajdušek výtky lihovarníků na pomalý postup státu odmítá. Státní orgány se v první fázi po vypuknutí aféry zaměřily na operativní kontrolní akce s cílem otrávený alkohol odhalit a dostat z trhu. A legislativní proces má stanovená pravidla, která je nutné dodržet.

„My jsme přesvědčeni, že jsme odevzdali – jako ministerstvo průmyslu a obchodu – například novelu živnostenského zákona do parlamentu poměrně rychle a věříme, že i parlament se s ní rychle vypořádá a ty změny přijme,“ konstatuje náměstek Hajdušek.

Vládní novely zavádějící některé ze změn projednávají sněmovní výbory. Jestli je zákonodárci stihnou schválit do léta, ale není jasné.

Martin Křížek, Petr Medek, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme