Výrobci lihovin si mohou vyzvedávat nové kolky, čekají na zmírnění prohibice

Od rána si můžou výrobci lihovin vyzvedávat na celních úřadech nové kolky. Do úterního večera se sešly žádosti o vydání 28 milionů lihovních pásek. Je na nich červený kód a nápis „nový“ ve stejné barvě. Vláda si od nich slibuje lepší identifikaci nezávadného alkoholu. Kabinet by už dnes po jednání sněmovny nebo zítra mohl prohibici na tvrdý alkohol zmírnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve Státní tiskárně cenin se tisknou nové kolky na alkohol. Výrobci lihovin, kteří o ně požádali, si je mohou vyzvedávat od 26. září od 8 hodin ráno na příslušných celních úřadech

Ve Státní tiskárně cenin se tisknou nové kolky na alkohol. Výrobci lihovin, kteří o ně požádali, si je mohou vyzvedávat od 26. září od 8 hodin ráno na příslušných celních úřadech | Zdroj: ČTK

Likérka Rudolf Jelínek má podle jejího generálního ředitele Pavla Dvořáčka potvrzeno, že si kolky může vyzvednout zítra večer. Jednání krizového štábu a vlády v současné době netrpělivě očekávají všichni lihovarníci.

„Nový kolek bude garantovat pouze to, že to je lihovina, která je vyrobena po 26. září. Kolek v tomto okamžiku deklaruje pouze to, že je z něj odvedena spotřební daň, což z hlediska bezpečnosti toho, co je uvnitř, na to nemá vliv,“ upozornil v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu Dvořáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty poledních Ozvěn dne Radiožurnálu byli generální ředitel likérky Rudolf Jelínek a viceprezident Lihovarnické unie Pavel Dvořáček a náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček

Po uvolnění zákazu se budou na pultech potkávat jak lihoviny se starým kolkem, ale nově také s rodným listem, tak lihoviny nově okolkované. Zaručit stoprocentní bezpečnost alkoholu přesto není možné. Lidé by se tak podle Dvořáčka měli vyhnout pochybným prodejcům a alkoholu rozlévanému z barelů.

„Když budou spotřebitelé nakupovat u seriózních obchodníků, v regulérních prodejnách, od renomovaných výrobců, ať už se starým nebo novým kolkem, tak jsem přesvědčen, že je velmi vysoká pravděpodobnost, že výrobek je bezpečný,“ myslí si.

Česká tisková kancelář vydala před polednem zprávu, že se Evropská komise se zástupci České republiky dohodla, že nejdříve posoudí přijatá opatření, než bude možné částečnou prohibici uvolnit.

Prohibici neuvolňujte bez našeho schválení, zní z Bruselu na adresu české vlády

Číst článek

Náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček o tom nechtěl spekulovat. „Nejsme vázáni souhlasem Bruselu, nicméně je dobré navrhovaná opatření konzultovat, aby se i vláda mohla otázkou zabývat v celém kontextu, tudíž i s vědomím, jak se na opatření dívá Brusel,“ domnívá se.

Vláda rozhodne o zmírnění prohibice, která trvá již téměř dva týdny

Číst článek

Resort zemědělství přijde na jednání vlády právě s variantou rodných listů u lihovin. „Je definován tak, aby tady byla absolutní dosledovatelnost od poslední láhve v maloobchodě až směrem k původu lihu. Metylalkohol byla otázka kontaminace suroviny, tudíž se novým opatřením snažíme navrhnout postihnutí celého řetězce,“ vysvětlil Hlaváček.

O dlouhodobějších opatřeních kvůli kauze metanol se prý zatím v souvislosti s uvolněním trhu s lihovinami nejedná.

Veronika Sedláčková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme