Výrobci přestávají dodávat na trh klasické 60wattové žárovky

Výrobci nemohou ode dneška dodávat na trh klasické 60wattové žárovky. Před lety jim to zakázala Evropská komise s tím, že kvůli životnímu prostředí se všechny typy žárovek postupně nahradí těmi úspornými.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žárovky

Žárovky | Foto: Tomáš Adamec

„Je to poměrně vzácné zboží. Tady máme šedesátky, ale jsou poslední,“ ukazuje regál s klasickými žárovkami vedoucí jednoho z pražských obchodů s elektronikou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výrobci nemohou ode dneška dodávat na trh klasické 60wattové žárovky. Více redaktorka Květa Moravcová

Oslovení zákazníci potvrzují, že si 60tiwattové žárovky nakoupili do zásoby. S těmi úspornými totiž nejsou příliš spokojení.

„My jsme zhruba do poloviny žárovek dali šetřící, ale není to ono. Není to měkké žluté světlo, je to docela tvrdé,“ říká jeden ze zákazníků. „Žádná sláva to není, protože není dodržená doba životnosti. Ale určitě to je úspora,“ dodává další.

Přednosti a nedostatky úsporných žárovek, se kterými se zákazníci potýkají, potvrzuje i Václav Beneš z časopisu D-test:

„Když jsme rozpočítali spotřebu za dobu životnosti žárovky plus pořizovací náklady, tak roční náklady vycházely na nějakých 250 korun v případě nejlepších a až 370 korun v případě méně kvalitních halogenových žárovek. Pro srovnání roční útrata za provoz klasické čtyřicetiwattové žárovky je 200 korun plus pořízení žárovky, což je zanedbatelná částka.“

Roční náklady nejlepších zářivek nebo LED žárovek pak podle Beneše dosahují 50 korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úsporných žárovkách mluvil na Rádiu Česko Václav Beneš z časopisu D-test

„Ceny úsporných žárovek razantně klesají. Jedním z efektů, které toto administrativní nařízení má, je poměrně rychlý nástup nových technologií, ať už to jsou LED žárovky, nebo úsporné zářivky. Díky tomu, že se zvyšuje výroba a prodej, jde cena dolů,“ dodává Beneš.

Doprodej 60wattových žárovek potrvá ještě několik měsíců. Definitivní ukončení prodeje klasických žárovek přijde za rok. Změny by měly ušetřit v Evropské unii miliardy eur ročně.

Tomáš Pavlíček, Květa Moravcová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme