Výrobci stavebních izolací jsou proti rozdávání emisních povolenek

Tři sdružení zastupující firmy z oblasti výroby a instalace stavebních izolací chtějí dosáhnout toho, aby stát nedával zadarmo emisní povolenky energetickým společnostem. Po poslancích požadují, aby zrušili loňský přílepek, který udělování povolenek zadarmo umožňuje. Celkem jde asi o 70 miliard korun. Ve výzvě poukazují například na to, že tento krok přinese další zvýšení zisku energetickým firmám, ale nikoli už levnější energii pro občany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: stock exchange

"Samozřejmě záleží na poslancích, zda a s jakým výsledkem se budou naším požadavkem zabývat. My jsme je dnes oslovili dopisem a příští týden s nimi chceme jednat osobně a přesvědčit je, aby ke zrušení rozdávání emisních povolenek zdarma na březnové schůzi směřovali. Energetické firmy mají na politiky velmi úzké kontakty a proto nechci naší další strategii zatím prozrazovat," říká tajemník Asociace výrobců minerální izolace Svatopluk Bártík.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, proč výrobci stavebních izolací protestují proti rozdávání emisních povolenek zdarma, mluvil na Rádiu Česko tajemník Asociace výrobců minerální izolace Svatopluk Bártík.

"Zatím zákonodárci neměli problém s tím, rozdat astronomickou částku v řádu několika desítek miliard zdarma několika firmám a jedné zvláště. Těmto firmám to přinese pozitivní ekonomický výsledek, protože ty investice, do kterých musejí výnosy z povolenek, respektive ty peníze, které ušetří, protože si je nebudou muset kupovat na volném trhu, by musely stejně investovat. Jde například o rozšíření elektrárny Prunéřov. Pro stát to bude mít nulový ekonomický efekt," vysvětluje Bártík.

Podle něj jde v první fázi zejména o to, aby poslanci vrátili stav, kdy přihrávají povolenky zdarma do energetiky, do nulového bodu.

Dana Votýpková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme