Výrobcům alkoholu se prohibice nelíbí. Dvě firmy už chtějí po kraji odškodnění

Středočeským výrobcům a prodejcům alkoholu se nelíbí úplný zákaz jeho prodeje, který platí od pátečního večera. Dva z nich se už proto obrátili na Středočeský kraj s žádostí o odškodnění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Majitelé obchodů a restaurací odstraňují z pultů tvrdý alkohol

Majitelé obchodů a restaurací odstraňují z pultů tvrdý alkohol | Zdroj: ČTK

Podle mluvčího kraje Milana Smutného jde o místní větší výrobce. Jejich jména nebo názvy společností i požadované částky ale neuvedl.

„Se žádostmi velkoobchodníků o kompenzaci ušlého zisku učiníme to, co je logické. Poslali jsme je elektronickou cestou na ministerstvo zdravotnictví, které prohibici vyhlásilo,“ řekl Smutný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Sdružení výrobců lihovin Pavel Kučera mluví o prohibici v pořadu Ozvěny dny

Ušlý zisk potvrzuje i předseda Sdružení výrobců lihovin Pavel Kučera. „Každým dnem nabíhají ztráty, nicméně zatím to většina členů chápe jako nutné zlo,“ říká s tím, že týden nebo 14 dnů se dá prohibice vydržet.

„Kdyby to mělo trvat třeba dva měsíce, tak věřím tomu, že to postihne spoustu našich členů,“ dodává Kučera.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09 vyhlásil úplný zákaz prodeje a nalévání lihovin s obsahem alkoholu vyšším než 20 procent na celém území republiky v pátek. Rozhodnutí zdůvodnil mimo jiné šířením otrav metylalkoholem i do dalších krajů.

Mimořádné opatření platí až do odvolání. Jak dlouho částečná prohibice potrvá, se nedá odhadnout. Krizový štáb její odvolání zatím nedoporučil.

Pavel Pavlas, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme