Výročí znovusjednocení Německa rozdíly nesmazalo

Přesně před sedmnácti lety se východní a západní Německo spojily znovu v jeden celek. Do zaostalé bývalé NDR od té doby přitekly desítky miliard eur. I přesto ale tato část Německa stále znatelně zaostává. Zbytek země bude hospodářský rozvoj tzv. nových spolkových zemí dotovat až do roku 2019.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ohňostroj nad Brandenburskou bránou

Ohňostroj nad Brandenburskou bránou | Foto: search.gallery.yahoo.com

Východní část Německa trápí řada neduhů; dvojnásobnou nezaměstnaností ve srovnání se západem počínaje a odchodem mladých lidí konče. Jsou tu ale i některé pozitivní signály, jak dodává ministr Wolfgang Tiefensee, který je zmocněncem spolkové vlády pro bývalou NDR.

"Hospodářský růst v nových spolkových zemích je vyšší, než na západě země. Konkrétně to loni byla 3 procenta oproti dvěma celým sedmi desetinám ve starých spolkových zemích. Dobrá zpráva tedy je, že se nůžky zavírají. Špatná zpráva zní, že se zavírají příliš, příliš pomalu," uvádí Tiefensee.

Ministr, šéf kancléřského úřadu Thomas de Maiziére, chce sbližování uspíšit malou výrazovou revoluci. Podle něj by lidé měli ze slovníku vyškrtnout pojmy staré a nové spolkové země.

Hlavní oslavy znovusjednocení Německa, a to i za účasti kancléřky Angely Merkelové, tentokrát hostí meklenburský Schwerin.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme