Vyrovnaný rozpočet je utopie, tvrdí příští německý ministr financí

Za zcela vyloučené považuje udržení vyrovnaného státního rozpočtu v Německu v příštích čtyřech letech designovaný ministr financí Wolfgang Schäuble. Prioritou je podle něj nastartování hospodářského růstu a boj s dopady přetrvávající krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble | Zdroj: ČTK

"Na snižování státního zadlužení a úsporná opatření nazraje čas až v okamžiku, kdy bude hospodářská a finanční krize za námi," uvedl Schäuble v rozhovoru pro Welt am Sonntag. "Nikdo teď nemůže tvrdit, že jsme už krizi překonali," dodal.

Podle dosavadního ministra vnitra, jehož nominace na post správce veřejných financí byla velkým překvapením, bude pro vládu beztak ambiciózní dodržet takzvanou "daňovou brzdu." Na mysli má v ústavě zakotvené omezení vytvářet nové dluhy po roce 2011.

Udržení vyrovnaného rozpočtu během příštího legislativního období ale Schäuble považuje za utopii. Politik CDU taky prozradil, že stát se ministrem financí nebylo jeho cílem, ale že ho o převzetí úřadu požádala kancléřka Angela Merkelová.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme