Výše bankéřských bonusů se stala v Británii citlivým tématem

Členové správní rady britské banky RBS hrozí. Pokud nám vláda nedovolí vyplatit si tučné bonusy, odstoupíme. Právě toto téma v těchto dnech a hlavně v době finanční krize hýbe britskou veřejností.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn

Londýn | Foto: Marie Matúšů

Když se v Británii řekne tlustá kočka, jde obvykle o bankéře nebo průmyslníka, který nezná meze své nenasytnosti. Mnozí z nich působí v londýnské City. V těchto dnech vyšlo najevo, že vedení banky Royal Bank of Scotland, v níž přes 70 procent akciového kapitálu je ve veřejném vlastnictví, se radí s právníky ohledně zamýšleného vládního veta na vyplácení jedné a půl miliardy liber pracovníkům investičního ramene banky.

Členové správní rady banky dokonce pohrozili, že budou nuceni odstoupit, jestliže jim vláda nedovolí vyplácet vynikajícím pracovníkům bonusy vyšší než jeden milion liber. Takových pracovníků je údajně na pět tisíc.

Zatímco premiér Gordon Brown se snaží předejít konfrontaci s vedením banky, jeho náměstkyně Harriet Harmanová obvinila správní radu banky z nezodpovědnosti. Mluvčí opozičních liberálních demokratů Vince Cable prohlásil, že vláda by měla správní radu donutit aby ukázala karty a nechala ji odstoupit.

Problém není jednoduchý. Vedení banky argumentuje, že si musí udržet schopnost najímat ty nejlepší odborníky a proto je důležité, aby smělo vyplácet vysoké bonusy. Pro tento názor vyslovil pochopení ministr obchodu lord Mandelson, který zdůraznil, že je zapotřebí aby umírněnost při odměňování pracovníků uplatňovaly všechny banky a RBS by neměla být vyčleněna jako zvláštní případ.

Ovšem je zde také argument, že bankéři, kteří způsobili současnou kreditní krizi neprozíravými a přespříliš riskantními transakcemi, si vysoké odměny nezasluhují.

Vláda je v nezáviděníhodné situaci. Jestliže bude vyplácení vysokých bonusů vetovat, bude mít podporu většinu Britů, ale znepřátelí si bankéře a mohla by ohrozit zotavení bankovního sektoru.

Jestliže naopak vyplácení vysokých bonusů umožní, mohla by utrpět v rukou roztrpčených voličů. A volby se musejí konat nejpozději v červnu. Osobně jsem pro nekompromisní postup vůči tlustým kočkám.

Milan Kopp, Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme