Výše tržních nájmů bytů dál pomalu klesá

Tržní nájmy bytů se v letošním roce dál pomalu snižují. Pokles už ale není tak rychlý, jako v posledních letech. Dolů smluvní činže tlačí vyšší nabídka nemovitostí k pronájmu. Vývoj v jednotlivých regionech je však značně rozdílný.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty v centru Pardubic

Byty v centru Pardubic | Foto: Honza Ptáček

Pokles tržních nájmů urychluje také postupná deregulace, jak se na trh dostávají byty, ve kterých bylo dříve nájemné regulováno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Tomáše Medka o klesajících tržních nájmech

„K poklesu tržního nájemného docházelo hlavně z důvodů zvyšování nabídky na trhu, kdy nabídku podporují byty, které vzešly z nové výstavby, byty, které přešly z majetku obcí do majetku jednotlivých nájemníků a tito noví majitelé je nabízejí k nájmu,“ říká Jiří Pácal z Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

„Stále roste nabídka i ze strany soukromých pronajímatelů, kterým se uvolnily byty. Samozřejmě jedním z důvodů je také to, že ekonomická situace v zemi a ekonomická situace domácností není až tak dobrá, aby si lidé mohli pořizovat stále dražší a dražší bydlení. I to tlumí možný růst nájemného,“ pokračuje Pácal.

Smluvní činže letos klesly v Česku v průměru asi o 5 až 7 procent. Většímu zlevnění brání růst poptávky lidí po nájemním bydlení.

„Na nájemním trhu se objevili lidé, u kterých by se ještě před několika lety předpokládalo, že si bydlení budou pořizovat jako vlastnické. Je zde odklon od zájmu pořídit si vlastní byt k nájemnímu bydlení, což určitým způsobem pomohlo ne k vyrovnání, ale ke snížení rozdílu mezi nabídkou a poptávkou. Nabídka stále převládá nad poptávkou, ale rozdíl už není tak znatelný,“ uvádí Pácal.

Nájmy se vyrovnávají

Podle údajů serveru realitymix.cz nejvíc za poslední rok klesla cena tržních nájmů v Hradci Králové a to o 7 procent. Skoro stejně velký pokles postihl Karlovy Vary a Liberec. Naopak o 7 procent se smluvní nájmy zvýšily v Jihlavě.

Šéf realitní kanceláře AAA Byty Otakar Šmíd dodává o kolik meziročně tržní činže klesly v hlavním městě:

„Příklad bytu v Praze 4, byt 2+1. nájemné mezi 9500 a 10500 korun. V letošním roce jsme ten nájem řádově o tisíc korun snížili a nájemce jsme našli. V té samé lokalitě podobný byt se v roce 2012 se právě díky výši průměrného nájemného dostane na hodnotu 7000 korun. Rozdíl mezi regulovaným a neregulovaným, tržním nájemným je rozdíl okolo 1500 korun.“

V řadě měst na severu Moravy a severu Čech, kde regulace činží skončila na začátku roku, se už regulované i tržní nájmy vyrovnaly. Rozdíl v kvalitě bydlení je ale velký, dodává analytik Ondřej Novotný z poradenské společnosti Jones Lang LaSalle:

„U tržního nájemného odpovídá většinou cena i kvalitě bytu. Většinou jsou to novější byty, jsou rekonstruované nebo úplně nové. U regulovaného nájemného je ochota investovat do bytů a do domu mnohem menší a tomu potom samozřejmě odpovídá i kvalita bytů. Takže se klidně může stát, že za téměř stejné peníze, jaké platíte v regulovaném nájmu, dostáváte výrazně nižší kvalitu bytu.“

Nájemník již neobtěžuje

Pokračující deregulace má také vliv na změnu chování vlastníků bytů.

„Pronajímatelé se dnes v podstatě přetahují o nájemníky, protože nájemníci mají z čeho vybírat a už dávno neplatí, že nájemník je pro pronajímatele něčím obtížným. Naopak, nájemník je pro něho zdrojem příjmů,“ dodává Jiří Pácal.

Regulované nájmy jsou ještě v Praze, krajských městech kromě Ostravy a Ústí nad Labem a řadě středočeských měst. V nich deregulace skončí na konci roku 2012.

Tomáš Medek, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme