Výsledek polských voleb je z pohledu trhu dobrý, říká ekonom

Polsku bude zřejmě další čtyři roky vládnout Občanská platforma dosavadního premiéra Donalda Tuska. Ta by společně se současným koaličním partnerem, Polskou lidovou stranou, měla mít napříště v parlamentu většinu. Vyplývá to z předběžných výsledků víkendových voleb. Polští voliči tak podle ekonomů ocenili hospodářskou stabilitu, kterou Tusk zemi v jinak turbulentní době zajistil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby v Polsku v obci poblíž Poznaně

Volby v Polsku v obci poblíž Poznaně | Zdroj: Reuters

Ekonomka Bank of America Raffaella Tenconi v rozhovoru pro agenturu Bloomberg označila výsledek polských voleb z pohledu trhu za vcelku dobrý. A za dobrý ho na Rádiu Česko označil také ekonom České spořitelny Jan Jedlička.

„Důvodem je skutečnost, že finanční trhy mají rády kontinuitu, respektive kontinuitu u zemí, které fungují. A je třeba říci, že Polsko funguje,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledek polských voleb z ekonomického pohledu jsme na Rádiu Česko rozebrali s ekonomem České spořitelny Janem Jedličkou.

Připomněl, že v EU je Polsko jedním z vítězů finanční krize, kdy jako jediná ekonomika z evropské sedmadvacítky v roce 2009 nezažila recesi a proplula krizovým rokem růstem 1, 7 procenta. „A za tím je určitě vidět i kvalitní hospodářská politika Tuskovy vlády,“ dodal.

Donald Tusk slibuje pokračování boje s veřejným dluhem, který letos zřejmě dosáhne 54 procent, a deficitem, který se čeká na úrovni 5,6 procenta. Podle Jedličky pravděpodobně prodlouží sérii úsporných opatření, která začala polská vláda přijímat už v roce 2010.

„Tehdy například došlo ke zmrazení mezd ve veřejném sektoru, byla zvýšená sazba DPH, kdy ta základní dosahuje nyní již 23procentní hladiny,“ přiblížil.

Dodal, že když byla úsporná opatření prezentována, polská vláda zdůrazňovala, že jde o jejich dočasně přijetí. „Ale nyní bych se nedivil, kdyby pod vlivem negativního vývoje veřejných financí, byla dočasnost převedena na dlouhodobé období a možná bylo v opatřeních ještě přitvrzeno,“ dodal.

Vítězství Tuska je dobrá zpráva pro EU

Polsko nyní předsedá Evropské unii a Donald Tusk podporuje hlubší integraci Unie. Zároveň opakuje, že je vstup Polska do eurzóny strategickým cílem země. Jeho vítězství je proto podle ekonoma dobrou zprávou i z pohledu Evropy.

„Polská ekonomika kromě toho, že nyní předsedá EU, je šestou největší ekonomikou Evropské unie. A z tohoto titulu má i odpovídající váhu na mezinárodní politické scéně Evropy,“ vysvětlil.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme