Výsledková sezona v USA odstartovala dobrými výsledky

Ve Spojených státech odstartovala výsledková sezona za první kvartál letošního roku. Se svými daty ji otevřela americká společnost na výrobu hliníku Alcoa. Přestože meziroční čistý zisk se propadl o 70 procent, analytici výsledky považují za úspěch. Počítalo se totiž s tím, že společnost skončí ve ztrátě. Odbyt hliníku podle všeho roste. To by mohlo vypovídat o znovunastartování průmyslu a ekonomiky po celém světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

METAZ - raztavený hliník

METAZ - raztavený hliník | Foto: Pavel Pavlas

„Pokud jsou očekávání výrazně horší, v momentě, kdy jsou výsledky lepší, než se čekalo, akcie na to zareagovaly růstem. V tomto případě pětiprocentním, a to se hodnotí jako úspěch,“ říká Jaroslav Brychta, analytik X-Trade Brokers.

„Alcoa je firma, která vyrábí produkt, který se promítá napříč celou americkou ekonomikou. Hliník se používá ve stavebnictví, na výrobu nápojových plechovek, v automobilovém a leteckém průmyslu. Je to takový barometr stavu americké ekonomiky. Říká se, že pokud se této firmě daří, tak by se mělo dařit i dalším průmyslovým firmám,“ pokračuje Brychta.

Nárůst poptávky po hliníku zaznamenává Čína, i když i ten je menší než v minulých letech. Špatná je ale podle šéfa společnosti Alcoa Klause Kleinfelda situace v Evropě. Ta podle něj stále přešlapuje na místě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O americké výsledkové sezóně mluvil na Rádiu Česko Jaroslav Brychta, analytik X-Trade Brokers

„Pro Evropu bude určující situace na dluhopisovém trhu a vůbec vývoj kolem dluhové krize, což momentálně nevypadá vůbec dobře, protože výnosy opět stoupají. Určující také bude tlak, který krize vyvolává na evropské země, které musí šetřit. Vidíme to například na případě Španělska. Úspory budou muset nadále pokračovat, Evropa pravděpodobně neporoste tak, jak si momentálně představuje,“ uvádí analytik.

Výsledková sezona je na začátku, tento týden čekáme ještě třeba čísla společnosti Google. Jaroslav Brychta očekává, že se potvrdí oprávněnost silného růstu akcií amerických firem v posledních měsících:

„První kvartál byl docela dobrý, výsledky byly nad očekávání pozitivní. Je tedy pravděpodobné, že zejména průmyslovým firmám se bude dařit. Technologickým pravděpodobně také. Je pravděpodobné, že i finanční sektor začne prezentovat výsledky, které by z velké části mohly přestřelit většinový konsenzus.“

Barbora Kreuzerová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme