Výsledkovou sezónu poznamenala krize. Banky příjemně překvapily

Výrobce nanovláken Paegas hospodařil ve druhém čtvrtletí s čistým ziskem 9,3 milionu eur. Jde o meziroční propad více než o 20 procent, přesto firma trh příjemně překvapila. Developer ECM pak za celé první pololetí nahlásil ztrátu po zdanění ve výši 18,6 milionu eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza - Burzovní palác

Pražská burza - Burzovní palác | Foto: Marián Vojtek

Stejně jako Paegas i ECM překonal očekávání analytiků, kteří počítali s o něco vyšším propadem. Obě firmy tak potvrdily dosavadní trend současné výsledkové sezóny. Domácí společnosti stále víc pociťují dopady globální krize, jejich výsledky jsou ale víceméně v souladu s tím, co se očekává.

Celkově se podle ekonomů výsledková sezóna nese ve znamení mnohých překvapení, což potvrzuje i analytik společnosti Atlantik Patrick Vyroubal.

"Obecně lze říci, že výsledková sezóna byla ovlivněna ekonomickou krizí. Ziskovost firem se tedy logicky snížila, a to zejména na úrovni tržeb, což se projevilo i na jejich čistém zisku. Některé firmy pak úspěšně realizovaly úsporná opatření a negativní efekt zmíněné krize tak byl menší," řekl Rádiu Česko Vyroubal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výrobce nanovláken Pegas ve druhém čtvrtletí hospodařil se ziskem 9,3 milionu eur. Diskutujeme s analytiky Patrickem Vyroubalem z Atlantiku a Petrem Hlinomazem z BH Securities.

Podle Vyroubala jsou to především společnosti z bankovního sektoru. "Jde především o Erste Bank a Komerční banku. Tyto banky generovaly zisk právě na základě vlastních úsporných opatření. Jejich náklady tak byly výrazně nižší, než trh očekával."

Na úrovni čistého zisku pak podle analytika BH Securities Petra Hlinomaze překvapila například společnost CME. "Trh obecně očekával u CME spíš ztrátu, ta však překvapila ziskem," vysvětlil Hlinomaz pro Rádio Česko a dodal, že naopak negativním překvapením je ztráta NWR.

ECM prodá aktiva, Orco prohloubí ztrátu

Není bez zajímavosti, že developer ECM hodlá prodávat některá svá aktiva, což potvrzuje i Vyroubal.

"ECM chce do lucemburského fondu prodat klíčová aktiva, která tak budou vlastnit společně s dalšími investory, přičemž si stále zachová většinový podíl. To by firmě mohlo pomoci vylepšit ukazatele zadluženosti, jelikož by tak uvolnila vázaný kapitál."

Síť autobazarů AAA nahlásila čistý zisk 1,6 miliónů eur. Podle Hlinomaze tak jde proti očekávání, což je důsledek spíš hospodaření firmy v minulém roce a zmíněných úsporných opatření.

"Avizovaného zisku v praxi dosahují spíše při polovičních ztrátách. Tento trend by si měly zřejmě udržet i do konce tohoto roku, což je pro potenciální investory rozhodně příznivá zpráva," domnívá se Hlinomaz.

Oproti tomu společnost Orco patrně prohloubí svoji ztrátu, a to z podobných důvodů jako ECM. "Zajímavé bude, jakým způsobem se bude vyvíjet vztah Orca vůči stávajícím věřitelům. Společnost patrně bude usilovat o prodloužení ochrany před věřiteli o dalších šest měsíců. Trh se totiž během této doby patrně zklidní a firmě se na něj bude vracet lépe."

Propad Orca očekává rovněž Vyroubal. "Orco Germany realizovala poměrně vysokou ztrátu. Ztráta společnosti tak může být dokonce vyšší, než se předpokládá (136 miliónů eur)," uvažuje Vyroubal.

Takzvaným černým koněm ve třetím, potažmo čtvrtém čtvrtletí, pak podle ekonomů mohou být Philip Morris a právě společnost CME. Rovněž se předpokládá, že růst si udrží i bankovní sektor.

Podle Hlinomaze ale některé zisky index PX poztrácí. "V dohledné době se bude pohybovat pod hranicí 1000 bodů," uzavírá Hlinomaz.

Přečtěte si také:
Pražská burza v roce 2009: Hledání dna
Pražská burza se dál propadá
Pražská burza po krátkém oživení propadla o čtyři procenta
Pražská burza pod tlakem výprodejů

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme