Výsledky české ekonomiky analytiky překvapily

Hrubý domácí produkt České republiky vzrostl ve třetím čtvrtletí letošního roku o 3,4 procenta. Odhady vývoje zveřejnil Český statistický úřad s tím, že výsledek je lepší než očekávání trhu. Analytici počítali s růstem o tři procenta. Přispěla k tomu především spotřeba domácností a také tvorba hrubého fixního kapitálu. Negativně se naopak na vývoji ekonomiky podepsalo zhoršení salda zahraničního obchodu, poklesly i výdaje vládního sektoru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Tempo růstu se dostalo na úroveň prvního pololetí roku 2001. Ekonomické oživení je teď u nás silnější než například v Maďarsku nebo v eurozóně a vyrovná se i Spojeným státům. Hlavním zdrojem našeho hospodářského růstu byla v minulém čtvrtletí spotřeba domácností, která vzrostla o více než 7 procent, vysvětluje analytik Raiffeisen bank Ivo Nejdl. "Chuť domácností utrácet byla podpořena vysokým růstem příjmů, poklesem cen a výrazně vyšší ochotou si půjčovat. Příjemnou zprávou je relativně vysoký přírůstek čistých investic, růstu ovšem ubral pokles stavu zásob a zhoršení salda čistých exportů."

Podle Jana Hellera z Českého statistického úřadu je rozdíl o to větší, že vloni touto dobou měla řada lidí problémy s likvidací škod po povodních a na nakupování příliš nemyslela. Loňský základ byl proto dost nízký. Kromě toho ale letošní spotřebu výrazně ovlivnily i výhodné spotřebitelské úvěry. "Máme možnost denně se konfrontovat s obrovskou reklamou na tento způsob nákupů. Navíc do České republiky vstoupily další velmi laciné řetězce, které vyvolaly válku mezi jednotlivými řetězci, i další řetězce snižují ceny. Samozřejmě i nízká úroková míra byla důvodem, proč domácnosti nechtějí šetřit, ale chtějí spotřebovávat."

Vysoká spotřeba domácností sice v příštím roce kvůli pomalejšímu růstu reálných příjmů viditelně klesne, růst naší ekonomiky to ale podle analytika Iva Nejdla z Raiffeisen bank nezpomalí. "Oživení globální ekonomiky podle našeho názoru přinese další zvýšení investičních výdajů firem a také čistých exportů. Předpokládáme proto, že růst ekonomiky v příštím roce dosáhne 3,1 procenta, což je více než pro letošní rok odhadovaných 2,7 procenta."

Jak podotkl Heller z ČSÚ i firmy se více snaží a rozsáhle investují. "Podíváte-li se na vývoj stavební produkce, která se v současné době pohybuje v dvouciferných číslech, tak je celkem logické, že i stavební investice rostly. Navíc v současné době jsou dokončovány velké stavební investice na zelené louce typu Sazka, automobilka Kolín. Souběžně běží řada velkých akcí v dopravní infrastruktuře, tudíž i ta tvorba kapitálu je tím poznamenána a vykazuje už poměrně solidní nárůst."

Česká měna se kvůli posilování Eura dostala na nejsilnější hodnotu k americkému dolaru za posledních sedm let. Teď je kurs 26,17 korun za dolar. Vůči euru je koruna klidná.

Markéta Kaclová, Aleš Heřmánek, Lenka Rákosová, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme