Výsledky Erste Bank předčily očekávání

Erste Bank ve třetím čtvrtletí překonala očekávání trhu. Banka podle zveřejněných výsledků vykázala zisk bezmála 265 milionů eur, což znamená růst o 16 procent. Analytici očekávali výsledek o zhruba 10 milionů eur nižší. Do skupiny Erste Bank patří i Česká spořitelna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká spořitelna

Česká spořitelna | Foto: Marián Vojtek

„Pokud se podíváme na celou skupinu Erste Bank, tak ukázala, že hospodaření je na dobrých úrovních. Důležitý faktor je pokračující pokles rizikových nákladů. Do budoucnosti tam jsou ale ještě další rizika, hlavně v regionu východní Evropy, kde má Erste Bank poměrně výraznou účast, ale celkově lze hospodářské výsledky hodnotit pozitivně,“ vysvětluje analytik společnosti Fio David Brzek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky Erste Bank na Rádiu Česko okomentoval analytik společnosti Fio David Brzek.

Právě aktivity Erste Bank v Rumunsku a Maďarsku patří podle Brzka za nejrizikovější. V Rumunsku totiž roste objem nesplácených úvěrů a maďarská vláda chce kvůli hospodářským problémům získat od bank více peněz.

„Na druhou stranu tyto regiony, pokud se podaří překonat toto problematické období, tak nadále poskytují poměrně zajímavý potenciál pro celou bankovní skupinu,“ dodává analytik společnosti Fio.

Česká spořitelna hlásí meziroční pokles

Česká spořitelna, která patří do skupiny Erste, pak nahlásila za tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk na úrovni 8,5 miliardy korun, což v meziročním srovnání znamená propad o 11,5 procenta.

Podle Brzka si i přesto Česká spořitelna drží velmi dobré postavené v rámci celé skupiny: „Ona je jednou z nejdůležitějších součástí. Na druhou stranu je vidět, že oproti minulé době, kdy se jí vedlo velmi dobře, jsou tady vidět náznaky mírně zhoršující situace. Takový ‚škraloup‘ na výsledcích České spořitelny asi v tuto chvíli je.“

Mnozí ekonomové navíc očekávají ochlazení ekonomického oživení v Česku. Zároveň se podle nich zvýší nezaměstnanost. To by podle ekonoma mohlo negativně ovlivnit i výsledky České spořitelny.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme