‚Náš postoj se vzhledem ke krizi změnil.‘ Na Vysočině už nejsou striktně proti stavbě větrných elektráren

Na Vysočině by mohly vzniknout nové větrné elektrárny. A to i přesto, že je mnohé obce v minulosti odmítaly. Kvůli energetické krizi se ale tento postoj začíná měnit. Teď stojí v regionu sedm větrných elektráren a od roku 2009 nepřibyla žádná. Přitom podle studie Akademie věd patří Vysočina ke krajům s největším potenciálem.

Puklice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Větrná elektrárna (ilustrační foto)

Větrná elektrárna (ilustrační foto) | Foto: Simon | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Tři nové větrné elektrárny by mohly stát mezi obcemi Puklice a Předboř. „Oslovily nás tři firmy s tím, že by měly zájem v našem katastru stavět,“ říká starostka Puklic Kateřina Pauzarová (nez.)

Přehrát

00:00 / 00:00

Zatracované větrníky se vrací na scénu, mění se i postoj kraje. Vrtule by mohly stát u Puklic

Podobnou nabídku před čtyřmi lety obec zamítla. Tentokrát se jí ale bude zabývat.

„Vzhledem ke krizi a dalším věcem si myslím, že na to může být nahlíženo jinak. U mě samotné se ten pohled velice změnil,“ přiznává starostka. Výstavbu by ale podle ní schvalovali obyvatelé Puklic v referendu.

Vedení Puklic oslovila například společnost ČEZ, jedná ale i s dalšími obcemi na Vysočině a zároveň se obrátila přímo na zástupce kraje. Právě hejtmanství mělo v minulosti k výstavbě větrníků negativní postoj.

Ministerstvo chce změnit podmínky pro solární elektrárny. Na výkonnější nebude nutná licence

Číst článek

„Pokud můžu hovořit i za kolegy, tak postoj krajské rady je k těmto řešením možná více vstřícný, než byl postoj našich předchůdců. Je to dáno zejména externími okolnostmi,“ vysvětluje náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti).

Že se vnímání větrných elektráren mění, potvrzuje i předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa: „Poptávka po obnovitelných zdrojích včetně větrných elektráren je i v místech, kde dříve panovalo přesvědčení, že většinová společnost je proti.“

Podle Chalupy by mohlo k větší výstavbě větrných elektráren přispět i zkrácení jejich povolovacího procesu a možnost sdílení vyprodukované energie. Právě tyto legislativní úpravy teď připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu.

Patrik Salát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme