Průzkum: Většina vysokoškoláků chodí na brigádu či pracuje, průměrně si vydělají 6000 korun

Většina studentů vysokých a vyšších odborných škol chodí na brigády nebo si vydělává odbornou prací. Více než pětině studentů se daří mít dlouhodobou brigádu ve svém oboru a 14 procent má stálou práci týkající se jejich studijní oblasti, ať na celý nebo zkrácený úvazek. Brigády mimo svoji odbornost využívá více než 26 procent studujících, vyplývá z průzkumu Poštovní spořitelny.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Student, knihovna (ilustrační foto)

Více než pětině studentů se daří mít dlouhodobou brigádu ve svém oboru. (ilustrační foto) | Foto: StockSnap | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

„Hlavní motivace studentů pro brigády a přivýdělek je jasná, potřeba získat peníze, kterých má většina nedostatek. Dobře vybraná brigáda ale může skončit i trvalým pracovním úvazkem po studiu, proto je dobře, že tak velká část vysokoškoláků získává zkušenosti v rámci své odbornosti,“ řekl ČTK ředitel Poštovní spořitelny Přemysl Hanzelka.

Na brigádách a u firem si studenti nejčastěji vydělají 3000 až 5000 Kč čistého měsíčně. Každý desátý student si ovšem vydělá dokonce více než 10 000 korun čistého měsíčně. V průměru si pracující studenti vydělají 6000 korun. Podle portálu Studenta.cz se průměrná měsíční útrata vysokoškolských studentů pohybuje mezi 7000 až 10 000 Kč za měsíc.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme