Vysoká SUV jsou u řidičů stále oblíbenější. Prodávají se navzdory negativní kampani magistrátu

Vozy SUV jsou stále nejžádanější na trhu. Jen za první pololetí letošního roku si Češi koupili přes 33 tisíc esúvéček, to je téměř o třetinu víc než loni. Vyplývá to ze statistik Svazu dovozců automobilů. SUV vedou prodeje i v Evropě a pomalu začínají vytlačovat dříve úspěšné modely. A to přes řadu kampaní, které se vůči vozům SUV vedou například i v České republice.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novinka ve třídě kompaktních SUV Škoda Karoq

Novinka ve třídě kompaktních SUV Škoda Karoq | Foto: Škoda Auto

Kampaň s videem řidiče, který nemůže v ulicích Prahy zaparkovat své SUV, spustil magistrát před dvěma měsíci. Ohlas ve společnosti vzbudila. Odrazila se ale i ve statistikách prodejců?

Škoda představila ve Stockholmu nové SUV. Karoq nahradí Yetiho

Číst článek

Na první pohled ano. Podle údajů Svazu dovozců automobilů prodeje SUV v hlavním městě v měsíci červnu klesly.

Jenže radost odpůrců sportovně užitkových aut je předčasná. SUV si i přes mírný pokles pořídilo v červnu přes 2000 Pražanů.

„Celkově populace stárne a i to přispívá k tomu, že jsou v módě auta s vyšším posezem, do kterých se lépe nastupuje, ze kterých je lépe vidět. Zcela jistě si lidé připadají bezpečněji, když mají vyšší auto a více hmoty kolem sebe,“ řekl Radiožurnálu automotoristický novinář Ondřej Chamilla.

Česká republika není v Evropě výjimkou. Prodeje SUV rostou prakticky všude. A automobilky o tom samozřejmě vědí.

„Automobilky na to samozřejmě reagují. Modely typu SUV a crossovery chrlí na trh stále nové a nové,“ potvrzuje Radiožurnálu automotoristický novinář Pavel Srp.

Podle Pavla Srpa to ale teď znamená, že některé modely budou muset SUV takříkajíc uhnout z cesty. Některé automobilky se od malých vozů odvrací.

Nové kompaktní SUV Škoda Karoq se začne ve východočeských Kvasinách vyrábět na přelomu července a srpna. | Foto: Matěj Skalický

„Je dost možné, že tyto vozy nakonec převáží a automobilky přestanou vyrábět ty menší, nižší hatchbacky. A zaměří se právě na tyto crossovery a SUV,“ všímá si Chamilla.

Obliba SUV ale možná jen přeci nebude nekonečná. Šéfdesigner automobilky Volkswagen Klaus Bischoff v rozhovoru pro britský magazín AutoExpress už loni napodzim řekl, že „trend dinosauřích SUV skončí s příchodem autonomních vozidel“.

Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme