Vysoké ceny elektřiny dělají průmyslníkům problémy. Žádají vládu o nápravu

Řadě velkých podniků hrozí, že nepřežije zdražování elektřiny kvůli podpoře obnovitelných zdrojů. Žádají proto vládu o nápravu. Ta podle ministerstva průmyslu může potřebné kroky činit až od roku 2014.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Instalace pohyblivých solárních panelů ve fotovoltaické elektrárně ve městě Hami v severozápadní Číně

Instalace pohyblivých solárních panelů ve fotovoltaické elektrárně ve městě Hami v severozápadní Číně | Zdroj: ČTK

Celkem se z rozhodnutí vlády výše ekologického příspěvku zvedne o osm miliard korun, méně než dosud zaplatí stát. To bude dělat problémy zejména těm firmám, jejichž náklady na elektřinu jsou klíčové.

„Náklady na obnovitelné zdroje dosahují až 50 procent ziskovosti, což firmám ubírá další zdroje na rozvoj a snižuje jejich konkurenceschopnost proti ostatním evropským zemím, Číně i Spojeným státům,“ říká předseda Sdružení velkých spotřebitelů energie Karel Šimeček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ohrozí podpory obnovitelných zdrojů průmyslové podniky? Více v pořadu Ozvěny dne s redaktrokou Veronikou Sedláčkovou

Sdružení tak žádá vládu, aby nárůst cen elektřiny, a potažmo příplatky na obnovitelné zdroje zastavila. Ceny elektřiny patří již tak u nás k nejvyšším cenám elektřiny v Evropě i ve světě.

Míček tedy leží na straně vlády. „V první řadě potřebujeme zastavit masivní podporu obnovitelných zdrojů, ale jsme vázáni současnou legislativou, která nám umožňuje efektivně zastavit podporu nejdříve od roku 2014,“ říká Pavel Šolc, náměstek ministerstva průmyslu a obchodu.

V souladu s legislativou tak v tuto chvíli leží na vládě návrh nového národního akčního plánu, který pro nejdražší obnovitelné zdroje zastaví podporu od roku 2014.

K nejdražším obnovitelným zdrojům patří solární energie a plynové biostanice. U těchto zdrojů je podpora nejdražší, výrobní náklady dosahují dvou a půl násobku výrobních nákladů na elektřinu

To je však podle průmyslníků pozdě. „Problém může nastat v roce 2013, kdy může dojít k poklesu ziskovosti v souvislosti s odbytovou krizí," říká Šimeček.

Navíc, nižší příspěvek státu situaci nijak neřeší. Pokud se sníží angažovanost státu v podpoře obnovitelných zdrojů, tak se naopak výrazně zvýší poplatek, který bude platit průmysl, což pro některé firmy může být likvidační.

„My bychom rádi, aby stát použil své zdroje, které platí průmysl, jako jsou povolenky CO2, k tomu, aby uhradil část nákladu na obnovu obnovitelných zdrojů a nezvyšovala se zátěž průmyslu,“ říká.

Vláda sníží příspěvek na obnovitelné zdroje, elektřina bude dražší

Číst článek

Již žádná finanční podpora

Stát však už prý další zdroje nemá. Jde o otázku rozpočtových možností. „Muselo by se říci, odkud se peníze vezmou. Ze zdravotnictví, školství, policii? Tam všude se náklady snižovaly,“ říká Šolc s tím, že pro rok 2013 žádnou další možnost nevidí.

Chystají se však opatření, jak pomoci pro další roky - zastavit podporu pro veškeré obnovitelné zdroje, jak jen to bude možné. A další rozvoj obnovitelných zdrojů by se měl týkat pouze těch, které jsou konkurenceschopné za běžných podmínek, tedy bez provozních dotací státu.

„Ekonomickou kapacitu podpory obnovitelných zdrojů si už vyčerpala, a to nejenom na příští rok, ale zhruba na dalších dvacet let,“ říká Šolc.

Otázkou však je, jak hodně by utrpěly právě obnovitelné zdroje. Podle Šolce by stát zastavil pouze finanční dotace. Podporoval by ale v oblasti výzkumu, aby obnovitelné zdroje energie dosáhly co nejrychleji konkurenceschopnosti, měly přednostní přístup k síti, pomáhal by také z hlediska rychlosti povolovacích procesů a odstraňování bariér.

Veronika Sedláčková, Prokop Havel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme