Vysokoškoláci mají oproti středoškolákům v průměru o 6000 korun vyšší platy

Čím vyšší vzdělání, tím vyšší plat. Na rozdíly mezi platy vysokoškoláků a středoškoláků se zaměřil poslední průzkum pracovního portálu platy.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky a kalkulačka

Bankovky a kalkulačka | Foto: Ladislav Bába

Vysoká škola zvýší plat v průměru o zhruba 6000 korun měsíčně. Zatímco absolvent vysoké školy vydělá průměrně 22 700 Kč, absolvent střední školy s maturitou si podle průzkumu přijde na 16 600 korun.

Za poslední čtyři roky se rozdíl mezi jejich příjmy o několik set korun zvětšil. Hrubý měsíční příjem vysokoškoláka stoupl za tuto dobu o přibližně 1000 korun, absolventům středních škol jen o 500 korun.

Podle úrovně vzdělání se nejvíc liší platy u lidí, kteří pracují v obchodě. Absolvent, který vystudoval vysokou školu, vydělá na obchodní pozici v průměru 24 700 korun měsíčně. Většinou jde o pozice, jako je vedoucí řízení prodeje, obchodní analytik či obchodní referent.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozdílnosti platů vysokoškoláků a středoškoláků mluvil na Radiožurnálu Tomáš Medek

Absolvent střední školy s maturitou, tedy například nákupčí, prodavač, vedoucí prodejny nebo provozu, vydělává v průměru měsíčně 13 500 korun.

Průzkum se zaměřil i na Slovensko. Rozdíly v platech podle vzdělání jsou i tam, i když jsou mzdy po přepočtení na koruny nižší. Absolventi vysokých škol na Slovensku vydělávají oproti středoškolákům o 39 procent víc. V průměru zaměstnanec s vysokou školou vydělá v přepočtu 19 200 korun a absolvent střední školy s maturitou 13 800 korun.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme