Vyšší daně mají platit i pracující důchodci, zákon lze ale obejít

Jednou z novinek nadcházejícího roku jsou vyšší daně pro pracující důchodce. Podle schválené změny zákona přijdou totiž o základní slevu na dani, kterou si jinak může odečíst každý. Jenže nejasný výklad zákona umožňuje, že to tak být nemusí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senioři u počítače (ilustrační foto)

Senioři u počítače (ilustrační foto) | Foto: DDM Bílina

Mezi daňovými změnami, které 1. lednem začínají platit, je i ta, že si pracující důchodci už nebudou moci od daňového základu odečíst slevu ve výši 24 840 korun. To nastane, pokud budou k 1. lednu 2013 pobírat starobní důchod. Změna nikoho z lidí, kteří si k důchodu přivydělávají, nepotěšila. Doplatit by na ní měla například i paní Jitka.

„Dozvěděla jsem se to úplně náhodou před týdnem, kdy mi to řekla moje daňová poradkyně. Trošku mě zarazilo, že vůbec něco takového existuje, že lze něco takového provést. Protože si myslím, že si nezasloužíme, abychom měli dvakrát zdaněno,“ míní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na přerušení pobírání penzí mají pracující důchodci už jen 31. prosinec. Další podrobnosti zjišťovala redaktorka Věra Masopustová

Pokud ale pracující důchodci penzi brát nebudou, na daňovou slevu nárok mají. V praxi to znamená, že buď nástup do důchodu o pár dní odloží, nebo pobírání penze pozastaví.

V zákoně se přesně uvádí, že daň z příjmu se nesníží o základní odečitatelnou položku u osoby, která k prvnímu lednu zdaňovacího období pobírá starobní důchod. Z toho pak vyplývá, že ten, kdo k prvnímu lednu důchod nepobírá, může slevu uplatnit.

Skulinku v zákoně potvrzuje analytik společnosti Partners Igor Polanský. Novým penzistům stačí nastoupit do důchodu až druhého ledna a nebo pozastavit výplatu starobního důchodu.

„Pozastavit výplatu můžete ode dne podání žádosti. Abyste to stihli k 1.1.1213, je potřeba podat žádost o přerušení výplaty důchodu nejpozději 31.12.2012,“ upozorňuje Polanský.

Žádost lze přitom podat osobně nebo poslat poštou. V druhém případě je rozhodující datum zaslání. Polanský proto radí, aby si lidé pečlivě uschovávali podací lístky.

Ministerstvo financí považuje pozastavení vyplácení důchodu za postižitelné obcházení zákona. Otázka však je, zda je prokazatelné.

Pozastavení výplat by lidé podle Polanského neměli zdůvodňovat navýšením daní. Dobré je argumentovat například tím, že důvodem byla snaha o zvýšení základu penze. Při pozastavení na 90 dní totiž za přesluhování roste výpočtový základ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvýšení daní pro důchodce komentoval analytik společnosti Partners Igor Polanský

Pozor by si měli lidé dávat i na to, zda je pozastavení výplaty důchodu zrovna pro ně skutečně výhodné. „To je velmi individuální a každý by si to měl pečlivě spočítat,“ upozorňuje Polanský.

Od nového roku budeme platit vyšší daně. Co všechno se mění?

Číst článek

Ztrátu v prvním roce při pozastavení důchodu na tři měsíce spočítal Igor Polanský na 5550 korun. Tato částka se dá získat zpátky díky navýšení měsíčního důchodu o 239 korun za necelé dva roky. Pak už se začne pozastavení pobírání důchodu vyplácet.

Důchodci si daňovou slevu mohli odečítat od roku 2008. Jejím zrušením chce ministerstvo financí do státního rozpočtu v příštích třech letech získat šest až sedm miliard korun.

Jitka Hanžlová, Věra Pfeifferová, bre, Alina Holušová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme