Vyšší minimální mzda i povinné hlášení plátců DPH. Co v roce 2016 čeká českou ekonomiku

Vzestup českého hospodářství by měl podle odhadů pokračovat i v roce 2015, i když bude posilovat pomaleji než loni. Zaměstnance s minimální mzdou potěší její zvýšení, plátci DPH budou muset podávat kontrolní hlášení. Přečtěte si, jaké další novinky českou ekonomiku v roce 2016 čekají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

investice

investice | Foto: stock exchange

Měly by více růst platy a minimální mzda vzroste o 700 korun na 9900 Kč. Kvůli tomu stoupnou minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění osobám samostatně výdělečně činným. Zanikne druhý pilíř důchodového pojištění.

„Ten projekt se nepovedl. Čerpalo to skoro miliardu z rozpočtu. Taky bych přemýšlel, kam by dnes ty společnosti investovaly,“ zdůvodnil zrušení druhého pilíře ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Babiš také v zájmu lepšího výběru daní prosadil kontrolní hlášení u daně z přidané hodnoty, které bude elektronicky podávat všech 550 tisíc plátců DPH. Za nedodržení jim hrozí půlmilionová pokuta.

„Důvěrné informace se do kontrolního hlášení neuvádějí. Vyčteme z něj akorát, že subjekt A prodal za milion korun subjektu B. Víc z toho nezjistíme. Že někdo s někým obchoduje, je poměrně veřejně známé,“ vzkázal kritikům kontrolního hlášení generální ředitel Finanční správy ČR Martin Janeček.

Od ledna začíná kontrolní hlášení DPH, podnikatelům se ale novinka nelíbí

Číst článek

Možný konec intervencí ČNB

Hned od ledna začala platit novela zákona o spotřebních daních, podle které daň z cigaret a tabákových výrobků bude v dalších třech letech růst.

V elektroenergetice bude letošní rok ve znamení příprav na změnu tarifního systému, který má spravedlivě rozložit náklady na provoz sítě. Domácnosti nebudou za obnovitelné zdroje platit podle odebraného množství, ale podle hodnoty jističe.

Tisková konference prezidenta Miloše Zemana a premiéra Jiřího Rusnoka na Pražském hradě | Foto: Filip Jandourek

Koncem roku by mohly skončit intervence proti sílící koruně. „Pravděpodobný termín ukončení se nachází okolo konce roku 2016,“ řekl guvernér České národní banky Miroslav Singer. Jemu a členu bankovní rady Kamilu Janáčkovi přitom v červenci skončí mandát.

Nejžhavějším kandidátem na nového guvernéra je bývalý premiér prozatímní vlády, dřívější ministr financí a finančník Jiří Rusnok, kterému se přičítá největší vliv na konec druhého penzijního pilíře. I Rusnok je zastáncem intervencí proti silné koruně.

Zlevnit by mohly počítače, satelity či navigační přístroje. Více než 50 zemí Světové obchodní organizace totiž podepsalo dohodu o odstranění cel v obchodě s produkty informačních technologií. Týká se to více než dvou set druhů zboží a zhruba deseti procent světového obchodu.

Jitka Hanžlová, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme