Výstavba nových bytů v Česku klesá

V Česku se staví stále méně nových bytů. Podle dat Českého statistického úřadu se v loňském roce začalo stavět o čtrnáct procent méně bytů a domů než v roce 2008. Stavební aktivita loni klesala ve všech čtvrtletích, nejvíce ale ve druhém a čtvrtém. Úřady vydaly také méně stavebních povolení. Byty se stavěly nejvíce ve Středočeském kraji, na druhém místě je Praha. Firmy se ale s dalším úbytkem zakázek musí vypořádat ve všech regionech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové byty (ilustrační foto)

Nové byty (ilustrační foto) | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Podle analytika ČSOB Petra Dufka je za poklesem počtu nových bytů velká stavební aktivita před minulou změnou DPH, celkově je ale pokles způsoben hlavně útlumem ekonomiky.

"Dalším faktorem, který se na tom podepsal, je změna podmínek při zajišťování úvěrů. Banky požadují vyšší procento vlastního kapitálu a vyšší procento předprodaných bytů ještě před zahájením výstavby. Vytváří se tak začarovaný kruh, protože lidé nejsou moc ochotni kupovat byty ještě předtím, než bude výstavba projektu zahájena.," říká analytička týdeníku Euro Kateřina Menzelová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na trhu s novými byty mluvila na Rádiu Česko analytička týdeníku Euro Kateřina Menzelová.

Výstavba nových rodinných domů loni meziročně klesla o 22 procent, v bytových domech je ještě větší pokles, meziročně o 34 procent méně. Poklesl také počet zahájených bytů v obou formách přístaveb, nástaveb a vestaveb.

"Developerské firmy mají ztížený přístup k úvěrům a klienti očekávají další pokles cen a proto koupi bytu odkládají. Developeři proto větší projekty rozdělují na menší," pokračuje Menzelová.

Stavební práce levněji

Stavebních zakázek sice přibylo, meziročně o sedm procent, ale jejich hodnota klesla více než o čtvrtinu.

"Znamená to, že klesají ceny stavebních prací, v některých případech o desetinu, někde až o 35 procent. Další pokles cen ale stavebníci již nepředpokládají, údajně není již kam," uvádí analytička týdeníku Euro Kateřina Menzelová.

Majitelé své byty také modernizují. V loňském roce byly zahájeny úpravy zhruba v 5000 bytech.

"Českou republiku netrápí tolik nedostatek bytů, hlavním problémem je zastaralost bytového fondu. Na trh s bydlením tedy budou mít rekonstrukce pozitivní vliv," dodává Menzelová.

Martin Křížek, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme