Výstavba plynovodu Nabucco se komplikuje. Německá RWE prý od projektu odstupuje

Projekt výstavby plynovodu Nabucco se dál komplikuje. Podle zpráv německého serveru Focus totiž od projektu odstoupila německá energetická společnost RWE. Svůj podíl by mohla ještě do konce roku 2012 údajně převést na rakouskou společnost OMV. Ta stála už u zrodu celého projektu a vede také konsorcium, které má o stavbě rozhodnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba plynovodu

Stavba plynovodu | Foto: Eva Holá

O stavbě plynovodu Nabucco se začalo mluvit v roce 2002. Hlavním důvodem pro jeho vybudování má být další přístup k plynu z Kaspického moře. Ten by byl totiž veden přes Azerbajdžán, Gruzii, Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko až do Rakouska, odkud by byl distribuován dál do Evropy.

Projekt byl znovu nastartován po roce 2009, kdy po konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou hrozilo, že Evropa nebude mít dostatečný přísun plynu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plynovodu Nabucco jsme mluvili na Rádiu Česko. Hostem byl konzultant společnosti Onyx Convergency Vratislav Ludvík.

V květnu letošního roku ale oznámila odstoupení od projektu britská společnost BP. Ve hře tak zůstal maďarský podnik MOL, turecký Botas, bulharský BEH, rumunský Transgaz, rakouská společnost OMV a německá RWE. Pokud konsorcium nakonec plán výstavby plynovodu schválí, měla by být jeho stavba dokončena v roce 2017.

V německém tisku se už v minulosti objevily informace a spekulace, že by stavbu plynovodu Nabucco mohlo z části financovat i Rusko. „Postavit Nabucco bez ruských peněz lze, je to i reálné, ale není to takticky správné,“ reagoval na Rádiu Česko konzultant společnosti Onyx Convergency Vratislav Ludvík.

„Problém je v tom, že už plynovod Nord Stream, který je v provozu, byl financován německou stranou. Německo tedy samo má zájem, aby tento plynovod fungoval správně. A to je ruský projekt,“ vysvětlil.

Upozornil, že plynovody Nord Stream a South Steram představují ruskou strategii v oblasti plynárenství a vytváří jakési kleště, jejichž severní a jižní čelisti svírají Slovensko, Ukrajinu a také Balkán.

„A to je z hlediska Evropské unie naprosto nepřijatelné, proto hledá jiné cesty, jak posílit nezávislost Evropy na ruském plynu,“ dodal.

Ondřej Černý, Barbora Kreuzerová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme