Bytová krize v Česku pokračuje. Ceny letos dosáhly maxima, hypotéky ještě podraží

V minulém roce si mohl člověk dovolit vlastní byt s nulovými úsporami za pomoci hypotéky s nízkými úroky. Situace se ale letos razantně proměnila a byty se staly nedostatkovým zbožím. Ani naspořené miliony nezaručí, že se nebudete přetahovat s řadou zájemců.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba, konstrukce,  stavebnictví, byty (ilustrační foto)

Cena za metr čtvereční v nové výstavbě dosahuje rekordních čísel (ilustrační foto) | Foto: Leoboudv | Zdroj: Creative Commons Attribution 3.0 Unported

Jak si všímají Hospodářské noviny, změně na trhu napomohlo dubnové omezení hypoték České národní banky, která nastavila pravidla tak, že na ni dosáhne jen ten, kdo zaplatí minimálně deset procent z celkové ceny nemovitosti z vlastní kapsy.

Banky ale mohou 90% hypotéky poskytovat jen malému procentu žadatelů, takže ve výsledku je potřeba mít naspořenou alespoň pětinu celkové částky. Sehnat bydlení se tak zkomplikovalo především mladým rodinám bez úspor.

Situace se však nezlepší ani v roce 2018, jelikož je podle bankéřů nutné počítat s růstem úroků u hypoték. To je dáno růstem základních úrokových sazeb, které letos centrální banka navýšila dvakrát. A další růst pravděpodobně přijde i v novém roce.

Ceny nemovitostí letí v Česku vzhůru. Rostou nejrychleji v Evropské unii

Číst článek

Vlastnictví bytu je nyní kvalitním uložením peněz, čehož si všímají i kupci, kteří je pořizují jako investici. Díky vysoké poptávce mohli majitelé navyšovat činže. Navíc se investorům vyplatí pronajímat byty krátkodobě než jednomu člověku po delší časové období. Trend pronájmu pomocí Airbnb umožňuje majiteli nemovitosti získat mnohem více peněz.

Cena za metr čtvereční v nové výstavbě historicky překročila hranici 80 tisíc za metr čtvereční. Pořizovací náklady se tak začínají dotýkat stropu. V Praze, která tvoří centrum trhu s nemovitostmi, chce magistrát na situaci zareagovat výstavbou obecních domů. Jen tak by mohl efektivně tlačit na pronajímatele, aby příliš nezdražovali.

Lidé si nově nepomohou ani pořízením staršího bytu. Ty kromě změny hypoték zdražila ještě úprava daně z nabytí nemovitosti. Čtyřprocentní daň musí nově hradit kupec, což prvotní investici prodražuje.

pla Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme