Vystoupení Řecka z eurozóny je reálná možnost, řekl Nečas

Mimořádný summit lídrů evropské sedmadvacítky v Bruselu může značně ovlivnit situace v Řecku. Hlavním tématem schůzky mají být sice opatření pro podporu růstu hospodářství, ale o Řecku a jeho setrvání v eurozóně se bude diskutovat také. Hrozí totiž, že v opakovaných parlamentních volbách většinu získají strany, které odmítnou záchranný plán eurozóny podmíněný drastickými úsporami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas při TK o pomoci eurozóně

Petr Nečas při TK o pomoci eurozóně | Foto: Filip Jandourek

Tento summit nemá přijímat žádná rozhodnutí. Státníci mají diskutovat při neformální večeři. Právě proto se může o dalším osudu Řecka v eurozóně mluvit velmi otevřeně. Jak před začátkem schůzky řekl premiér Petr Nečas, vystoupení Řecka z eurozóny vidí jako jednu z možností řešení situace.

„Jsem přesvědčený, že odchod Řecka z eurozóny je reálná varianta. A dokonce za určitých okolností bude - podle mého osobního názoru, to chci zdůraznit - jedinou možností,“ prohlásil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématech summitu EU v Bruselu informoval ve Stalo se dnes tamní zpravodaj ČRo Pavel Novák

Nečas zdůraznil, že pokud se Athény vzdají eura, znamenalo by to otřes. Ten by ovlivnil také Českou republiku. Mohlo by to vést například ke snížení půjček do podnikatelské sféry a zamrznutí mezibankovního trhu.

„Představa, že by se nás případný odchod Řecka z eurozóny nedotknul, je naivní a nepravdivá. Takže my bychom samozřejmě museli ve spolupráci s Českou národní bankou připravit určité konkrétní kroky a v podstatě jsou připravené," uvedl premiér.

Z tohoto summitu ale pravděpodobně vzejde spíše uklidňující signál pro řeckou veřejnost. Unie totiž nechce nijak ovlivňovat Řeky před volbami vyhlášenými na 17. června.

Nový francouzský prezident François Hollande chce na summitu otevřít také otázku zavedení eurobondů, proti kterým se vehementně staví Německo.

Hospodářský růst podpoří využití společného trhu

Jednat se bude i o opatřeních pro podporu růstu ekonomiky. Jedním z návrhů je navýšit kapitál Evropské investiční banky o 10 miliard eur, aby mohla více podporovat malé a střední podniky a také projekty na budování infrastruktury.

Evropská komise navrhla, aby se plně využívaly výhody společného trhu - když země se zdravou ekonomikou odstraní překážky pro poskytování služeb lidmi ze zemí s ekonomikou v horším stavu, přispěje to ke snížení nezaměstnanosti.

Francouzský prezident François Hollande na summitu EU v Bruselu | Foto: ČTK/AP

Ve využití vnitřního trhu vidí velkou šanci i Nečas, který se zásadně staví proti myšlenkám podnikat prorůstová opatření, která by znovu zatížila veřejné rozpočty.

„V žádném případě si nedovedu přestavit, že bychom šli cestou uvolnění fiskální disciplíny a fiskální stimulace růstu za cenu navýšení veřejných dluhů. To považuji za nesmírně krátkozrakou a pro nás vyloučenou cestu. Na druhou stranu například dokončení vnitřního trhu představuje podle našeho názoru obrovský potenciál ekonomického růstu,“ popsal český předseda vlády.

Pavel Novák, Simona Bartošová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme