Vytěsňování drobných akcionářů pokračuje

I dnes pokračovalo takzvané vytěsňování malých akcionářů. Rozhodly o tom například mimořádné valné hromady České pojišťovny a společnosti OKD. Další majoritní vlastníci oznámili, že chtějí v nejbližší době podniknout stejný krok. Bude se týkat akcionářů podniků Pivovary Staropramen, České přístavy, Juty Dvůr Králové nebo Prechezy, kde chce vykoupit drobné akcionáře většinový vlastník - společnost Agrofert Holding.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

OKD, ředitelství

OKD, ředitelství | Foto: F. Tichý

Velcí akcionáři využívají možnosti, kterou jim poskytla novela obchodního zákoníku. Ta nebývale rychle a bez povšimnutí prošla Poslaneckou sněmovnou a říká, že majitel více než 90 procent akcií se může vypořádat se zbylými podílníky. Za akcie jim přitom může nabídnou cenu, kterou stanoví znalec. Podstatné je, že toho znalce si většinový akcionář sám vybere. A cenu nikdo další neschvaluje.

To se samozřejmě nelíbí drobným akcionářům. Například dnes na valné hromadě OKD kritizovali politiky, že takovou změnu dopustili. Poslanecká sněmovna už schválila další novelu této novely. Ani ta ale není podle mluvčí Komise pro cenné papíry Ivy Sedláčkové dokonalá. Protože předpokládá, že cenu za akcie bude Komise schvalovat u všech společností.

"Tedy i u těch, které nikdy nebyly obchodované na veřejných trzích. Tyto nekotované společnosti nemají vůči komisi žádnou informační povinnost, a komise tedy nemá podrobné znalosti o jejich ekonomické situaci tak, aby mohla vydat odborně fundované stanovisko."

Navíc pokud novelu novely schválí senátoři, začne platit nejdříve za měsíc. Do té doby ty společnosti, které chtějí vytěsnit malé akcionáře, to stihnou. Podle odhadu firmy Čekia by se podobný postup mohl týkat více než 300 společností.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme