Vývoj české měny ovlivní kondice světové ekonomiky a úrokové sazby

Na peněžních trzích před koncem roku zavládl klid. Dolar v noci na dnešek vůči euru mírně posiloval, proti yenu naopak ztrácel. Česká měna se ráno obchodovala za 18,39 za dolar a 26,42 za euro. Její další vývoj bude záviset od kondice světové ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto

Peníze. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Jak řekl Rádiu Česko analytik X Trade Brokers Jaroslav Brychta, ve vývoji české měny v příštím jsou možné dva scénáře, které jsou závislé od toho, jak se bude obecně dařit světové ekonomice.

"V případě, že by napětí nadále ustupovalo a stabilizace by pokračovala, byl by to faktor, který by české měně mohl pomáhat. Na druhou stranu pokud by opět začala prosakovat nervozita, pokud by se dostaly do problému opět akcie a dluhopisy, jde faktor, který rizikovějším měnám, jako je koruna, příliš pomáhat nebude," uvedl s tím, že osobně se přiklání k pesimističtější variantě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký bude vývoj české měny a co čeká peněžní trhy v příštím roce? Na Rádiu Česko odpovídal analytik X Trade Brokers Jaroslav Brychta.

Mezi faktory, které budou kurz koruny nejvýrazněji ovlivňovat, a které by měli investoři v příštím roce bedlivě sledovat, budou podle analytika úrokové sazby.

"Jsou tradičně alfou a omegou obchodování na devizovém trhu. V případě koruny jsou v současnosti velice nízké - pohybují se na jednom procentu a pravděpodobně se ještě delší dobu budou na této hladině držet. V případě že by ČNB oznámila, že má v plánu sazby zvyšovat, tak by to byl faktor, který by koruně pomohl," uvedl Brychta.

Co se týče vývoje dolaru, analytik očekává, že by mohl ve druhé polovině příštího roku začal posilovat. Společnou evropskou měnu budou podle něj nejvíce ovlivňovat problémy některých členů eurozóny s financemi.

"Problémy má kromě Řecka také například Španělsko, Portugalsko, Irsko. A v momentě, kdy by se situace na trhu s dluhopisy opět vyostřila, může to být rozhodně věc, která v příštím roce euru příliš nepomůže," dodal Jaroslav Brychta na Rádiu Česko.

Martin Křížek, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme