Vývoj na evropských trzích mají v rukou politici

Výprodeje na globálních trzích pokračují. Poté, co v noci na dnešek odepsaly hlavní americké akciové indexy 3,5 až 4 procenta, dnes po ránu padá i Asie. Důvodem jsou pokračující obavy o osud eurozóny, ke kterým se nově přidala i nejistota týkající se dalšího vývoje ve Spojených státech. Tu vyvolala včerejší zpráva o nečekaném nárůstu počtu nezaměstnaných v Americe.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v trezoru

Peníze v trezoru | Foto: Free Stock Photos

Míra nejistoty na trzích měřená indexem VIX se zvýšila na nejvyšší úroveň od března 2009. Podle ekonoma Citibank Jaromíra Šindela bude riziková averze přetrvávat delší dobu. Budoucnost eurozóny navíc podle něj záleží hlavně na rozhodnutích politiků:

Přehrát

00:00 / 00:00

Současnou situaci na finančních trzích popsal na Rádiu Česko ekonom Citibank Jaromír Šindel.

„V současné době se nejedná o reakci na reálnou ekonomiku, ale jedná se o důvěru finančních trhů vůči státům eurozóny. Tady do toho vstupuje výraznou měrou politika a politická rozhodnutí, tudíž bude klíčové jakým směrem se vydají státy eurozóny. Jestli se bude pokračovat v regulaci finančních trhů, nebo se obrátí k řešení fiskálních problémů, aby trhy a hlavně investory, kteří vládám půjčují, přesvědčili, že jdou cestou udržitelnosti.“

Pokud by země eurozóny nedokázaly finanční trhy přesvědčit, že jsou schopné dostát svým závazkům, mohlo by to podle Šindela ovlivnit i střední a východní Evropu:

„Pokud se vlády vydají cestou, která naznačuje nějakou fiskální konsolidaci, tak pravděpodobně dojde i ke stabilizaci aktiv v eurozóně. Pokud ne, tak můžeme čekat nějakou vyšší rizikovost vůči zemím eurozóny a zároveň i regionu střední a východní Evropy,“ vysvětluje ekonom.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme